Hemsidan gav ett seriöst intryck. Hon hoppades därför att dejtningssajten skulle visa sig vara en lyckoträff.
Margita Åberg Palosvirta hade redan sökt kärleken i andra forum. Sommaren 2022 sändes en ny säsong av SVT:s ”Första dejten”. Den färgglada och hattprydda pensionären väntade förväntansfullt på sin dejt vid bardisken i Vaxholm, där programmet spelas in.
Hennes dejt gick bort innan programmet ens hann sändas.
– Han hade förhoppningar om en framtid tillsammans i Stockholm. Men det blev det inget av, säger hon.
På nätet upptäckte hon dejtningssajten: ”50plusonlinedejting”.
Hon registrerade sig, betalade en mindre summa och loggade in. Men där fanns inga svenska användare. Eller ens personer i Skandinavien. Hon lyckades avbryta betalningen och sedan var det inte mer med det, tänkte hon.
Högarna av papper på hennes köksbord på Värmdö vittnar om motsatsen.
Det är brev från företaget bakom dejtningssajten, och från en tysk advokatbyrå som hotar att dra Margita Åberg Palosvirta inför rätta. Bara en av fakturorna är på över 9 000 svenska kronor.
De hotfulla utskicken har pågått under flera års tid.
– Herregud, hur ska jag kunna betala det här. De bara fortsätter komma, det kom en till häromveckan. Man känner sig helt maktlös.
På datorn i vardagsrummet visar hon dejtningssajten som hon registrerade sig på för flera år sedan, och vars representanter trakasserat henne sedan dess. Hon blir märkbart berörd.
– Jag kan inte vara ensam om att ha drabbats av det här. Det måste finnas fler.
Företaget bakom sajten, Date4friend, ingår i ett nätverk av schweiziska företag som driver hundratals liknande dejtningssajter över hela Europa. Många sajter är identiska, men på olika språk.
Företagen heter Date4friend, Paidwings, Dateblaster, Dateyard och Qualidates. Alla fem kan, på olika sätt, kopplas till ett och samma bolag i Schweiz.
De riktar in sig på personer i både Sverige och utomlands, unga som gamla, män som kvinnor. Den som registrerar sig på en av sajterna kan vänta sig generiska meddelanden i inkorgen från fejkade konton med stulna bilder. Ett konto påstås vara en kvinna från Stockholm, men bildverifiering visar att kvinnan på bilden egentligen bor i USA.
När företagen väl har dina personuppgifter kommer fakturor, betalningskrav och ofta även brev från advokatbyråer, som tyska Auer Witte Thiel.
Exakt hur många svenskar som drabbats går inte att veta. På nätet ber många öppet om hjälp. Sedan 2020 har över 160 ärenden inkommit från personer som vänt sig till Konsumentverket eller Allmänna reklamationsnämnden (ARN) i hopp om att få hjälp – likt Margita Aberg Palosvirta.
Konsumentverket har aldrig undersökt företagen. ARN har däremot fattat en rad beslut där de uppmanat dejtningsbolagen att betala tillbaka pengar till drabbade svenskar, eller stänga av deras prenumerationer.
Offren finns även i andra länder som Belgien, Polen, Irland och Tjeckien. Totalt har över 800 klagomål kommit in till europeiska myndigheter.
Dagens Nyheter har, tillsammans med journalistnätverket EIC, tidigare kunnat avslöja att ett av världens största betalföretag, Worldline, hanterat transaktioner åt hundratals så kallade ”högriskkunder” – kopplade till allt från misstänkta bedrägerier till sexhandel.
Nu kan vi avslöja att Worldline även haft de fem dejtningsbolagen som företagskunder, och tjänat pengar på dem som fallit offer för de bedrägliga sajterna.
Det har möjliggjorts med svensk hjälp.
Granskningen visar att dejtningsbolagen, och hundratals andra så kallade ”högriskkunder”, tidigare varit registrerade hos betaljättens svenska bolag: Worldline Sweden.
DN har, tillsammans med EIC, granskat både intern dokumentation och data över Worldlines högriskkunder.
Där framgår kärleksbluffens verkliga omfattning.
Dejtningsbolagen har genomfört transaktioner på över 250 miljoner kronor de senaste två och ett halvt åren. Worldline och dess dotterbolag har samtidigt kunnat tjäna pengar på transaktionerna de hanterat åt företagen.
Margita Åberg Palosvirta, och de hundratals andra drabbade, är inte ensamma om att reagera på dejtningsföretagen. Under 2023 förbjöd den tyska finansinspektionen betalföretaget Payone, som ägs av Worldline, från att hantera pengar från de fem företagen. Orsaken: höga risker för penningtvätt.
Worldline vill inte uttala sig om enskilda företagskunder och har inte heller svarat på konkreta frågor som DN och EIC ställt. Generellt skriver betaljätten i ett mejl att de, framför allt sedan 2023, stärkt sitt ”ramverk för handlarrisker” och avslutat samarbetet med kunder som inte uppfyller dessa krav.
Inget av de fem företagen i Schweiz vill låta sig intervjuas och svarar inte på några detaljfrågor.
Date4friend, företaget som under flera års tid krävt pengar av Margita Åberg Palosvirta, svarar bara kortfattat via mejl. De skriver att deras högsta prioritet är att användarna ska vara nöjda med deras tjänster.
De fem dejtningsföretagen slår ifrån sig all kritik, och skriver att de är ”oberoende leverantörer” av dejtningstjänster.
”De påståenden ni tar upp saknar all saklig grund och vi avvisar dem därför bestämt”, skriver Date4friend. Deras partner, advokatbyrån Auer Witte Thiel, har inte svarat på frågor.
Margita Åberg Palosvirta står framför sin hallspegel och försöker välja dagens hatt. På väggarna hänger hennes privata hattsamling som skiftar i både färg, form och storlek. Här på Värmdö är hon känd som ”hon med hatten”.
– Jag är en krigare. Tänk dig de som inte är lika orubbliga som jag, och som betalar de här summorna till företagen. Det är för deras skull jag vill berätta. För att varna andra.
Hoppet på att hitta den rätte kvarstår, trots det som hänt. Det måste vara någon som uppskattar både henne och hattarna.
– Ofta reagerar killarna på hur jag klär mig, att jag inte klär mig som en tant. Men jag kommer aldrig bli en tant.
Läs mer: Riskerna blev för stora – då gömde Worldline ljusskygga företag i Sverige