För det första gäller det att förstå att det alltid är en risk med att placera pengar på börsen. Den summa man placerat kan både öka och minska i värde.

Risken jämnar ut sig med tiden. Därför ska man enbart placera pengar som man kan avvara i flera år. Man brukar räkna med en placeringstid på minst 3 år, gärna längre. Under tiden kommer placeringens värde både öka och minska.

Alla bör ha en buffert som täcker minst två månaders utgifter. Bufferten ska aldrig placeras på börsen utan vara lättåtkomlig på ett sparkonto med insättningsgaranti.

Här är svar på de vanligaste frågorna när börsen går ner:

Ska jag sälja nu?

Förutsatt att du följt rådet om att bara placera pengar du kan avvara under en längre tid kan du ha is i magen och låta pengarna vara kvar.

Ska jag köpa nu?

Det kan du göra förutsatt att du har pengar du kan avvara i flera år. Tänk på att du tar en risk.

Går det att tajma upp- och nedgångar?

Nej, det går sällan att köpa när börsen är som lägst och sälja på topp. Man kan visserligen ha tur i bland men i längden är det väldigt svårt.

Ska jag sluta månadsspara i fonder nu?

Nej, månadssparande är ett sätt att jämna ut risken något eftersom du köper fondandelar både när de kostar mer och när de kostar mindre. Det kan mycket väl vara bra på lång sikt. Men tänk på att du inte ska fondspara med pengar du kan behöva använda.

Vad händer med mina pensionspengar?

Värdet på de pensionspengar du placerat på börsen påverkas. Det gäller till exempel premiepensionen och vissa tjänstepensioner. Inkomstpensionen, som betalas ut av Pensionsmyndigheten, påverkas främst av tillväxten i ekonomin och om arbetslösheten stiger.

Sparandet till pensionen sker på mycket lång sikt. Ofta pågår sparandet under 20-40 år. Under den tiden kommer börsen att gå både upp och ner flera gånger.

Share.
Exit mobile version