– Stackars Askungen, suckar musen Gus på julafton varje år, i ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul”.
Och kanske har han mer rätt än vi anat.
Det har länge funnits farhågor, bland forskare, debattörer och föräldrar emellan, att Disneyprinsessorna kan ha skadlig inverkan på ungas uppfattningar om relationer, könsroller, karriärval och kroppsideal.
Men vi borde också ägna en tanke åt prinsessorna själva, och de ibland allvarliga hälsorisker de utsätts för. Det menar en grupp nederländska forskare i julnumret av tidskriften British Medical Journal (BMJ).
Ta Snövit, den allra första Disneyprinsessan, och dessutom skönast i landet, enligt spegeln på väggen. I sin elaka styvmors våld har hon mycket begränsade möjligheter till sociala kontakter, vilket ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, depression, ångest och förtida död.
Som tur är finner hon social gemenskap hos de sju dvärgarna. Men när hon sedan äter det förgiftade äpplet visar hon att talesättet ”an apple a day keeps the doctor away” inte alltid är att lita på.
Även prinsessan Jasmine i ”Aladdin” lever ett ensamt liv, utan vänner i sultanens palats, med större risk för demens, psykisk ohälsa och störningar på immunsystemet. Hon kan dessutom smittas av så kallade zoonoser av sin tama tiger Rajah.
Askungen, som måste sopa och sota åt styvmodern och styvsystrarna utan skyddsutrustning, riskerar att drabbas av arbetsrelaterade lungsjukdomar och även lungcancer.
Än värre blir det när den goda fen överöser henne med magiskt glitter – troligen av mikroplast och aluminium, som kan tränga in i lungvävnaden. Ska hon kunna leva lycklig i alla sina dagar behöver hon behandling för sina andningsproblem, inte en prins, menar forskarna.
När Pocahontas dyker vid ett vattenfall tar det nio sekunder innan hon når vattenytan. Forskarna uppskattar att hon är av medellängd och medelvikt – 1,62 meter och 62 kilogram – och kan därför räkna ut att klippan är 252 meter hög. Men den som dyker med armarna framför sig riskerar att bryta nyckelbenen redan när fallet bara är över 12 meter.
Törnrosa sticker sig på en slända, och faller i djup sömn. I Disneys version sover hon som tur är inte i 100 år, men att sova för mycket ökar ändå risken för hjärt-kärlsjukdom, stroke, fetma och typ 2-diabetes.
Eftersom hon ligger länge i sängen kan hon även drabbas av trycksår och förtvinande muskler. Prinsens kyss, som väcker henne ur sömnen, ges dessutom utan samtycke.
Mulan i sin tur utsätts för hedersvåld, vilket kan leda till psykisk ohälsa.
Belle, i ”Skönheten och odjuret”, går med på att bli fånge hos Odjuret – ett odjur som forskarna har svårt att artbestämma. Huvudet är från buffel, med lejonman, gorillaögonbryn och vildsvinsbetar. Kroppen ser ut som en björnkropp med vargben och vargsvans.
Belle skulle kunna smittas av sjukdomar som kan vara livshotande, till exempel brucellos, som i olika varianter kan finnas hos nötkreatur, får och getter, svin och hundar, och även av rabies.
Men Odjurets rival, den narcissistiske Gaston, hade troligen varit ett mycket sämre alternativ för Belles mentala hälsa, konstaterar forskarna.
Rapunzel, slutligen, har troligen skadade hårsäckar av påfrestningen när hennes 21 meter långa fläta återkommande används som hisskabel. På lång sikt kan det leda till permanent håravfall och skallighet. Men långt tidigare borde det ge ihållande smärta i hårbotten och huvudvärk.
Det är dags att Disney tar problemen på allvar, menar forskarna, och föreslår mindfulness och psykoterapi, samt utbildning om att leva nära djur och skydd mot smittor och farliga partiklar. Först då kan prinsessorna inte bara leva lyckligt, utan även hälsosamt, i alla sina dagar.
Läs mer:
Därför är det viktigt att ha bra kondition som vuxen
Farlig fetma och svaga muskler redan hos 8-åringar
Sakerna som avgör risken att dö inom ett år