Förhandsfavoriten Maria Malmer Stenergard blir ny utrikesminister, men har länge varit på frammarsch i de moderata leden. Redan när Anna Kinberg Batra avgick fanns Stenergard med i spekulationerna om vem som skulle bli hennes efterträdare. Internt i partiet nämns hon fortfarande som ett av de troligaste namnen att en dag ta över efter Kristersson.

– Hon är klok, och har som migrationsminister visat på en väldig kompetens, säger Karin Enström, Moderaternas partisekreterare.

Som migrationsminister var Maria Malmer Stenergard förra våren med och sydde ihop EU:s migrationspakt, när Sverige hade ordförandeskapet i unionen. Det är en av anledningarna till att hon nu får ta ett steg uppåt i regeringen till den viktiga utrikesministerposten, enligt regeringskollegan Elisabeth Svantesson.

– Hon vet hur man hanterar människor och förhandlingar. Till exempel rodde hon i hamn migrationsförhandlingarna, vilket var otroligt viktigt, säger finansministern.

Som migrationsminister har några av Tidöavtalets mest kontroversiella stycken hamnat på Maria Malmer Stenergards bord, som skrivningarna om dålig vandel, återvandringen och den så kallade angiverilagen. Bland annat har Malmer Stenergard sagt att den offentligt anställda som i sitt jobb möter en människa som saknar uppehållstillstånd och låter bli att anmäla ska drabbas av ”konsekvenser”.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson oroas nu av att reformarbetet med migrationsfrågorna ska tappa fart.

– Farhågan har funnits att vi ska tappa i tempo när det har spekulerats om hennes namn. Men vi har fått försäkringar om att det inte ska bli så, säger SD-ledaren.

Flera moderater nämner för DN att sättet Maria Malmer Stenergard hanterat känsliga frågor, och utfört jobbet som migrationsminister har banat väg för de nya uppgifterna i regeringen.

– Vi är 24 statsråd, en regering, ett kollektiv. Och hon har verkligen gjort varje del av sitt jobb grundligt som migrationsminister. Hon har minskat invandringen. Hon har definitivt lyckats med det som ingen tidigare lyckats med, säger Elisabeth Svantesson.

Maria Malmer Stenergard kommer från en familj med rötter långt tillbaka i de moderata leden. Själv skriver hon om sin farmor Alice i boken ”De visade vägen” som ges ut av Sällskapet Moderata kvinnors historia.

”I unga år roade hon sig på unghögerns fester i Kalmar. Hon var Moderaterna trogen hela livet, och som äldre gick hon på möten med Moderata Seniorer i Lund. Det tyckte hon inte var fullt lika roande.”

I regeringsförklaringen beskrev Ulf Kristersson den oroliga omvärld som den nya utrikesministern nu har att hantera. Statsministern nämnde särskilt Kinas hot mot Taiwan, storkrig i Mellanöstern, Israels rätt att försvara sig och ”en humanitär vapenvila för att mildra katastrofen i Gaza”.

Maria Malmer Stenergard ärver en av de känsligaste frågorna i Tidöregeringen, Sveriges linje i frågan om Israel och Gaza. Under året har det svenska stödet till Israel gett upphov till konflikter mellan UD:s linje och samordningskansliet där de fyra partierna syr ihop politiken. Framför allt har KD och L förordat ett starkare stöd till Israel, enligt DN:s källor. Men i och med Israels fortsatta massiva attacker mot Gaza ska skiljelinjerna ha blivit mindre. Vid pressträffen i Rosenbad tog Maria Malmer Stenergard dock upp andra viktiga frågor.

– Stödet till Ukraina är den viktigaste utrikespolitiska uppgiften framöver, sa Stenergard och nämnde att det är viktigt att Ukraina tar steget in i EU.

Ukrainas sak är vår, sa statsministern i regeringsförklaringen, något utrikesministern upprepade.

– Vad som är vår sak är viktigt. Sverige har en stark röst i världen, men svensk utrikespolitik ska vara bra för Sverige, underströk Maria Malmer Stenergard.

Redan den 18 september är det dags för högnivåmöte för den nya utrikesministern. Då ska Maria Malmer Stenergard till Ankara, tillsammans med justitieminister Gunnar Strömmer, för ett möte om säkerhetssamarbetet mellan Sverige och Turkiet. Där ska man bland annat diskutera arbetet mot terrorism, som inleddes till följd av Nato-förhandlingarna mellan de två länderna.

– Statsministern brukar säga att man som utrikesminister behöver vara både uthållig och otålig, något de som jobbat nära mig nog kan intyga stämmer in på mig, sa Maria Malmer Stenergard.

Share.
Exit mobile version