1. Ständiga utskottet i Kinas Folkkongress aviserar ett ekonomiskt åtgärdspaket på över 10 000 miljarder kronor. Trots den enorma summan dominerar besvikelse reaktionerna, varför?
Världens blickar riktades mot Kina under fredagen. Förhoppningar fanns om en så kallad ”bazooka”, ett rejält stimulanspaket för att få i gång ekonomin. I stället meddelade folkkongressen ett program som framför allt hjälper Kinas skuldtyngda lokala regeringar att sanera sin ekonomi.
De ska få ge ut obligationer på 6 000 miljarder yuan för att dra in pengar. Dessutom kommer de kunna omplacera 4 000 miljarder yuan. Det handlar om att göra sig av med dåliga lån bland annat.
2. Vad är problemet med kinesisk ekonomi?
Den har inte alls kommit i gång som väntat efter att de hårda restriktionerna under pandemin släppte. Exporten och högteknologiska branscher som elbilar går visserligen bra. Men Kina är hårt drabbat av en kris på fastighetsmarknaden. Den slår inte bara mot fastighetsbolag, utan påverkar vanliga kineser. Det är i fastigheter många lagt sitt sparkapital.
Nu sjunker värdet och miljontals fastigheter som redan delvis betalats för byggs inte klart. Det är en av anledningarna till att kineser håller så hårt i sina pengar och är försiktiga med att konsumera. En annan är att arbetsmarknaden ser dyster ut, löner har tryckts ner och förtroendet för ekonomin är allmänt lågt.
Nästan alla pratar om det, att de är oroliga inför framtiden och väljer att inte köpa dyra saker. Fredagens besvikelse handlar om bristen på åtgärder för att stimulera inhemsk konsumtion. Men det kan komma mera. Folkkongressen meddelade att de ”studerar” åtgärder som ska återkapitalisera stora banker, köpa ofärdigbyggda fastigheter och stärka konsumtionen.
3. Vad betyder det för Kinas ekonomi att Trump valts till president?
Det kan bli ytterligare ett slag mot den kinesiska ekonomin. Trump har hotat med att införa tullar på 60 procent på kinesiska varor. Det skulle slå hårt mot en av få ljusglimtar, exporten, i ekonomin. Möjligen väntar Kina med ytterligare stimulanser tills januari när Trump har svurits in och man vet mer konkret vad han kommer att göra.
Redan innan det amerikanska presidentvalet sänkte IMF sin prognos för tillväxten i kinesisk ekonomi till 4,8 procent i år och 4,5 procent nästa år. Det är lägre än kommunistpartiets mål på runt 5 procent.
Om Kina inte får igång sin konsumtion är risken att man hamnar i en ond spiral liknande den i Japan efter en fastighetskris i början av 1990-talet. Följden blev årtionden med låg tillväxt och inflation.