Ett omfattande avtal där ägandet av Tiktok, Taiwans framtid och tullar ingår. Det är vad Kina har hoppats på sedan Donald Trump blev president igen. Men mötet mellan Donald Trump och Kinas ledare Xi Jinping, som det länge har pratats om, har dröjt. Kina har inte velat, förrän man vet vad Trump egentligen vill. Och i torsdags visade Trump korten. Det var värre än förväntat.

Trump höjde tullarna på kinesiska varor med 34 procent, som tillägg på de 20 procent han införde i början av sin presidentperiod. Dessutom slog han till med höga tullar mot de länder som kinesiska bolag använt för att undvika amerikanska tullar, som Vietnam och Kambodja. Beskedet är tungt. Kinas ekonomi är beroende av export, som nu riskerar att minska på grund av tullarna. Särskilt efter pandemin när en fastighetskris och låg inhemsk konsumtion har dragit ner inhemsk ekonomi.

För Kina finns flera sätt att reagera. Det första svaret kom redan på fredagen. Kommunistpartiet belägger amerikanska varor med tullar på 34 procent. ”Kina har panik, de spelar inte spelet rätt”, kommenterade Trump. Men för Kina är det viktigt att inte se svag ut i de förhandlingar som måste ske någon gång mellan USA och Kina, även om de nu kan dröja långt fram i tiden.

I Trump ser de en mobbare som man inte får tappa ansiktet inför. Och man har utökat sin verktygslåda sedan Trump var president förra gången. Förutom tullar på amerikanska varor svartlistar Kina elva amerikanska bolag, som beläggs med investeringsrestriktioner och inför exportkontroll på sju olika ovanliga jordartsmetaller. Därmed är världens två största ekonomier inne i en upptrappad handelskrigsspiral som kan dra ner hela världsekonomin.

Tullarna kan också snabba på en omställning av Kinas ekonomi från att luta sig mindre mot tillverkning och export och bli mer driven av inhemsk konsumtion.  Det är något som ekonomer länge har efterlyst och som skulle göra Kina mindre sårbart för externa chocker som tullar samt mer attraktivt som exportland för utländska företag. Men en sådan ändring sker inte i en handvändning. Den kräver stora stimulanser och sannolikt ett utbyggt välfärdssystem som får kineserna att spara mindre.

En annan effekt är att Kina förmodligen kommer försöka omdirigera export till andra delar av världen. EU kan vänta sig ännu större inflöde av billiga kinesiska produkter, om man inte drar i handbromsen och också höjer tullarna mot Kina ännu mer. Kina kan också satsa på ännu mer export till andra asiatiska länder. För bara några dagar sedan höll Kina, Sydkorea och Japan sitt första samtal om ett frihandelsavtal på fem år.

Share.
Exit mobile version