Donald Trumps handelskrig är nu en maktkamp mellan världens två största ekonomier – USA och Kina. Den kommer att svida för båda. Kinas mindre exportbolag, som redan har små marginaler, kommer att få svårt att klara sig med en tull på 125 procent. Och i USA kommer konsumenterna att märka högre priser på alltifrån Iphones till kläder.
Kanske hoppas Kinas ledare Xi Jinping att det senare till sist får Donald Trump att inleda en förhandling om ett avtal. Själv visar han i alla fall inga som helst tecken på att gå Trump till mötes. I stället har Kina satt igång en propagandakampanj där USA målas ut som en mobbare med ett enda syfte – att hålla nere Kinas ekonomi.
Det kommer Kina inte att tolerera. ”Vi är Kina och vi är inte rädda för provokationer”, skriver Mao Ning, talesperson för utrikesdepartementet på X. I inlägget har hon delat en video där Folkrepubliken Kinas grundare Mao Zedong säger: ”Oavsett hur länge det här kriget kommer att pågå, kommer vi aldrig att böja oss. Vi kommer att strida tills vi segrar”.
Talet handlar egentligen om Koreakriget 1953 där Kina stred på Nordkoreas sida. Men att Mao Ning syftar på det pågående handelskriget råder ingen tvekan om. Hon har också delat en bild på en Maga-keps för att illustrera hur tullarna kommer att slå mot amerikanska konsumenter. Prislappen 50 dollar har korsats över och ersatts med 77 dollar. Mycket av Trumps kampanjmaterial tillverkas i Kina.
Som diktatur kan den kinesiska regimen vara uthållig i handelskriget. Här finns inga val som kan straffa de politiska ledarna om arbetslösheten stiger och företag går i konkurs.
Kina har också möjlighet att straffa USA ekonomiskt. Regimen har redan svarat Trump med att införa 84-procentiga tullar på amerikanska varor. Det är inte lika kännbart som Trumps tullar mot Kina, eftersom USA exporterar mycket mindre till Kina än vad man importerar. På torsdagen meddelade man dessutom att importen av amerikanska filmer ska begränsas. Men Kina sitter också på andra verktyg som kan skada amerikansk ekonomi. Som sällsynta jordartsmetaller. Där är Kina världsdominerande. Och metallerna är viktiga i bland annat produktionen av vindturbiner, försvarsteknologi, datorer, tv-skärmar och batterier för elbilar. Peking har redan infört exportrestriktioner på dessa sedan handelskriget inleddes. Men utrymme finns för att straffa USA ännu mer, som att helt stoppa exporten.