Centralbankens stimulanser på tisdagen var de största sedan början av pandemin. De kommer efter att ekonomisk statistik under hösten inte alls har levt upp till förväntningarna. Det har fått flera bedömare att skriva ner sina prognoser om Kinas ekonomiska tillväxt i år till under de runt 5 procent som regimen satt som mål.
Nu sänker centralbanken den viktigaste styrräntan från 1,7 till 1,5 procent. Dessutom minskar kravet på kontantinsats vid köp av bostad. Och bankerna behöver inte längre ha lika stora reserver i förhållande till sin utlåning.
Blir det fart på ekonomin nu? Det är inte alls säkert. Sedan pandemin med alla tester, ibland dagligen, och nedstängningar har förtroendet för framtiden fått sig en rejäl törn. Många förlorade sina jobb eller tvingades lägga ner sina företag i den osäkra virusekonomin. Och den snabba återhämtning som förväntades efter restriktionerna, sist i världen, släppte har uteblivit. Unga människor har svårt att få jobb och många känner stor osäkerhet inför framtiden. Det är stor skillnad från den rekordhöga tillväxt som rådde i Kina i flera årtionden. Då grodde en framtidstro. Unga såg stora möjligheter att göra karriär och få bättre levnadsstandard än sina föräldrar om de studerade och jobbade hårt.
Nu märks en uppgivenhet. Ungdomsarbetslösheten är närmare 20 procent. Regimen prioriterar säkerhet framför ekonomi och utländska investerare är mindre intresserade än tidigare. I Peking märks det dystrare läget. Trycket på restauranger som normalt är populära är inte lika stort. Få lämnar shoppinggalleriorna med kassarna fulla. Mätningar visar att konsumenternas förtroende för ekonomin är nära rekordlåga nivåer.
Kina ligger visserligen i framkant globalt när det gäller elbilar och solpaneler, och exporten ökar. Men landets ekonomi behöver också få i gång den inhemska konsumtionen. Eftersom hushållens och företagens efterfrågan på lån är låg måste förmodligen räntesänkningar kombineras med finanspolitiska stimulanser som får fler att våga släppa på sparivern.
Ett stort problem är den krisande fastighetssektorn. Miljontals kineser har lagt in handpenning för lägenheter där byggprocessen har avstannat på grund av fastighetsbolagens svällande skulder. Samtidigt har priset på bostäder sjunkit med 10 procent årligen de senaste tre åren.
Med en outvecklad aktiemarknad är fastigheter för många den viktigaste sparformen. De står för två tredjedelar av hushållens förmögenhet. När de går ner i värde blir människor mer försiktiga.
Tisdagens besked från centralbanken får dock ses som ett steg i rätt riktning, och centralbankschefen Pan Gongsheng flaggade för att det kommer mer.