1. Vad innebär det för Kina om Trump fullföljer sitt hot?

Det skulle vara ett enormt slag mot Kinas export och totala ekonomi. Trump har redan höjt tullar mot kinesisk export i två steg. Efter den senaste höjningen ligger de på 54 procent. Ytterligare en höjning skulle innebära strafftullar på 104 procent och förmodligen början på slutet för kinesisk export till USA.

2. Ändå vägrar Kina att böja sig inför Trumps krav att dra tillbaka de 34-procentiga tullar på amerikanska varor som man införde i förra veckan, varför?

Supermakterna Kina och USA tävlar om att vara den största ekonomin i världen. Kina vägrar att framstå som den svaga parten i det spelet. Och Trumps maffialiknande taktik är nog sämsta tänkbara mot Kina. I Trump ser det kinesiska kommunistpartiet en mobbare som förolämpar Kina, i stället för att bjuda in till förhandlingar. Trump använder utpressning, kommenterade det kinesiska handelsdepartementet på tisdagen och lovade att man kommer att strida till slutet och införa motåtgärder om Trump höjer tullarna ytterligare.

Nu befinner sig länderna i ett slags chickenrace på väg mot stupet. Det skadar alla – den kinesiska ekonomin, den amerikanska och världsekonomin. Frågan är vem som väjer först. Om Kinas ledare Xi Jinping beordrat att Kina ska kämpa till slutet är det lite som talar för att man plötsligt viker sig.

Men någon gång kommer Trump och Xi Jinping behöva inleda ett samtal. Den amerikanska och kinesiska ekonomin är tätt sammanflätade med varandra. USA:s företag och varuhus som Walmart importerar enorma mängder amerikanska produkter. Det är också i Kina som den största tillverkningen av Iphones sker. Kina är beroende av inflöde av kapital och kunskap från USA. Frågan är vem som fattar luren först. Ingen vill verka svag.

3. Utöver tullar, på vilka andra sätt skulle landet kunna straffa USA?

Även om USA exporterar klart mindre till Kina har man möjlighet att försvåra för amerikanska företag. Kina är till exempel världens största källa för sällsynta jordartsmetaller. Genom att begränsa exporten av dessa kan man sätta käppar i hjulet för bland annat amerikansk tillverkning av batterier för elbilar och andra högteknologiska produkter.

En annan möjlighet är att det kinesiska kommunistpartiet uppmanar till massbojkott av amerikanska produkter i Kina. Bestämmer man sig för det kan det vara kraftfullt verktyg. Kina har 1,4 miljarder invånare varav många gärna tar på sig sina amerikanska Nike-skor och besöker amerikanska kedjor som Starbucks och McDonald’s.

4. Hur kan Kina dämpa smällarna av ett handelskrig med USA?

Kortsiktigt riskerar Trump-tullarna att bli ett hårt slag mot kinesisk ekonomi och dra ner bnp-tillväxten. Exporten har varit en av få ljuspunkter i en i övrigt trög utveckling. En lösning för kinesiska företag är att dirigera om sin export till andra länder. Det finns en enorm överproduktion i Kina, där konsumenterna håller i pengarna. Särskilt efter att landet fastighetsmarknad kraschade. Många kineser har sina besparingar i bostäder. En följd av handelskriget kan bli att exportbolagen dumpar varor i Europa, Sydostasien och i andra delar av världen.

Det är också att vänta att Kina sänker räntorna och pumpar ut statliga stimulanser för att få fart på den inhemska konsumtionen. Det är den delen av ekonomin som måste ta över när exporten hackar. Men för att kineserna ska överge sin sparnit krävs omfattande reformer och ett utvidgat välfärdsnät. Något som tar tid att införa

Samtidigt är Kina lite mer motståndskraftigt den här gången än förra gången Trump var president. Landet har minskat sitt beroende av USA. Då, 2018, gick 19,2 procent av kinesisk export till USA. 2024 hade den siffran sjunkit till 14,7 procent. Kina har också minskat sitt beroende av import från USA. Andelen amerikansk import har sjunkit till 6,3 procent, jämfört med 2017 då den låg på 8,3 procent.

Share.
Exit mobile version