”Löntagarfonder är ett jävla skit, men nu har vi baxat dem ända hit.” Kjell-Olof Feldts (S) versrader, uppsnappade av en vaken fotograf vintern 1983, fångade effektivt finansministerns inställning till stora delar av det egna partiets traditionella politik.
I boken ”Alla dessa dagar”, publicerad året efter att han 1991 lämnat regeringen, lade Feldt – som på onsdagen gick bort, 93 år gammal – ut texten ytterligare.
För vänstersossar var den pragmatiska och marknadsinriktade förnyelse som han drev på alltid ett rött skynke. Redan 1993 undertecknade bland annat Göran Greider en debattartikel i DN med en rubrik som sedan blivit grundtesen i Socialdemokraternas mer dogmatiska hörn: ”S startade systemskiftet – det var Kjell-Olof Feldt som utlöste arbetslöshetens lavin”.
Gärna socialdemokratisk omfördelning, men grundad i en insikt om att det först måste finnas något att omfördela.
En ”stor politiker”, konstaterar i stället Göran Persson (S).
Både Socialdemokraterna och Sverige hade kört fast under 1970-talet. Gamla recept bet inte längre. Stimulanser och statliga ingrepp gjorde bara saker värre. Vi var fast i ett tillstånd av kronisk inflation och låg tillväxt. Kjell-Olof Feldt vågade testa nytt. Och han satte fokus på stärkt produktivitet, och ordning och reda i finanspolitiken.
Gärna socialdemokratisk omfördelning, men grundad i en insikt om att det först måste finnas något att omfördela.
Att globaliseringen skapade ett ”race to the bottom”, var en vanlig tes runt år 2000. Företagen skulle fly dit skatterna var lägst – och starka välfärdsstater vittra bort.
Sverige och de andra nordiska länderna, som genomgick stålbad och tuffa reformer under 1990-talet, visade att det inte alls stämde. Kopplat med incitament för arbete och entreprenörskap så innebar en stat som såg till att medborgarna fick utbildning och vård när de behövde det snarare än konkurrensfördel.
Såväl Göran Perssons socialdemokrater som Fredrik Reinfeldts nymoderater fattade galloppen. Kjell-Olof Feldt tillhörde dem som stakade ut riktningen.
Läs mer:
DN:s ledarredaktion: Nu handlar det inte längre om vem Trump vill försvara – utan vilka delar han vill åt
Martin Liby Troein: Det kom stora nyheter från Peking i veckan