Flera tusen göteborgare fick i maj förra våren ett sms som säkert fick dem att haja till. Det var från polisen och upplyste helt kort om att deras mobilnummer hittats i en så kallad ”knarklur”. Alla i langarens telefonbok fick samma meddelande och där stod bland annat att polisen skulle kunna komma på hembesök ”för ett samtal kring dina kopplingar till den här typen av brottslighet.”

Det här blev omskrivet och ifrågasatt. Integritetskränkande, tyckte vissa, att bara förekomma i någons kontaktlista är ju inget brott i sig. Men polisen tyckte att den avskräckande effekten vägde tyngre.

– Vi fick idén i rummet här bredvid, säger trion bakom utskicket, Oskar, Mårten och Jasmin, områdespoliser som vill hålla sina efternamn undan publicering.

Att just deras vilda idé fick vingar efter den där sittningen med en beslagstagen mobil i handen, förklarar de som ”en kompott”:

– Jag gick på rehab efter en skada och hade tid. Vi älskar alla utmaningar. Och så hade vi chefer som vågade, säger Mårten.

– Dessutom ställde övriga områdespoliser upp och gjorde mer av det vardagliga arbetet så att vi kunde få tid att sitta med detta utan att det gick ut över basuppdraget, säger Oskar.

Och det stannade inte där. Ungefär samtidigt fick gruppen korn på en snapchat-grupp som ofta bytt namn, men som just då hette ”Ännu en ny Mia”. Cirka 100 användare tipsade varandra om polisens rörelser i bostadsområdet Backa. Mårten visar på en powerpoint:

– ”Civve vid nya husen”, skriver en. En civilpolis alltså. ”Vad har civven på sig?” frågar nästa, och här skriver någon att ”XC 60 piskar”. Det är ju en av våra bilar som kör snabbt helt enkelt.

Med it-teknikernas hjälp lyckades gruppen på Hisingen identifiera användarna och hittade ett brett och oroande spann. Många av tipsarna var minderåriga, men flera av de som tacksamt tog emot informationen var tungt kriminella män.

– Det är så här nyrekryteringen till gängen fungerar nu. Pojkarna plockas upp på det digitala torget, och då är det också där vi måste strypa den, säger Jasmin.

När de unga snapchatkillarna hade identifierats kom Therese Josefsson Niemelä in i bilden. Hon är socialsekreterare med placering inne på poliskontoret på Hisingen och tillsammans med henne gjorde områdespoliserna upp en plan. De ville avvakta lite med att orosanmäla pojkarna, och valde i stället att först kalla till ett föräldramöte.

– Jag ringde vårdnadshavarna och berättade att polisen skulle ha ett möte och att det gällde deras barn, men informerade också om att det skulle vara andra familjer på plats vid samma tillfälle. Nästan alla kom, säger Therese.

En pappa som deltog berättar för DN att det inte var första varningssignalen för hans del. Sonen hör till de lite äldre i gruppen och var känd av polisen sedan tidigare. När inbjudan kom fick pappan tjata lite, men till slut följde sonen med.

Poliserna säger att det var en lite nervös skara som slog sig ner i lokalen inne på Brunnsboskolan. Therese från socialtjänsten räknade in ett tiotal familjer och nästan alla hade sin ungdom med sig.

– Vi sa att vi var oroliga för deras barn och att vi ville hjälpa dem, berättar Jasmin.

När powerpointpresentationen med snapchatloggan tändes upp hände något i församlingen.

– Vi såg hur flera av killarna tog upp sina mobiler och lämnade gruppen. De fattade ju, säger Mårten.

Poliserna berättade om ”Ännu en ny Mia” och visade skärmdumpar från gruppchatten. Sedan visade de en lista över några av de äldre medlemmarna, och deras brottsregister: ”Man född 1988. 22 brott. I fängelse i 5 år.” ”Man född 1996. Grovt vapenbrott, narkotikabrott. Fängelse 4 år.” osv.

– Då såg föräldrarna allvaret. ”Menar ni att min son är med i en community med de här?!” Och vi kunde bara säga att ja, han visar upp sig här, visar att han kan göra ett bra jobb genom att spana. Och sedan är det enkelt för dem att plocka upp honom till annat, säger Jasmin.

Oskar minns att en av killarna opponerade sig lite och ifrågasatte mötet, för det är ju faktiskt inte olagligt att skvallra om hur poliser rör sig. Då var det en av papporna som vände sig om i salen och sa ifrån.

– Han sa bara att det spelar väl ingen roll, för ni hjälper ju kriminella genom det ni gör. Då var det inget tjafs mer. ”Self-policing” kallar vi det.

Pappan som DN talat med blev också glad över det meningsutbytet.

– Detta att man ser att andra sitter i samma sits. Och att man ser att samhället gör sitt yttersta. Jag vill hylla polisen här. De gör allt de kan göra och de har våra barn i fokus.

Efter mötet skapade flera av föräldrarna en grupp där de snabbt kan nå varandra. Och poliserna blev så nöjda att de testar samma sak igen.

– Vi har ett nytt Snapchatkonto på analys. Hundra nya namn. Det blir fler möten, säger områdespoliserna.

Share.
Exit mobile version