I ultimate, tidigare känt som ultimate frisbee, kan en spelare tävla internationellt både med sin egen och med en annan klubb.
21-åriga Vendela Viktorsson nominerades till årets damspelare i Sverige i fjol efter att ha tagit VM-guld med Stockholmslaget Valkyria i beach samt spelat hem ett nordiskt mästerskapsguld på gräs med mixedlaget i sitt KFUM Örebro.
Höjdpunkten säger hon ”helt klart” var guldet i Portugal i oktober.
– Det var riktigt mäktigt att få spela ett VM med så många lag och så mycket folk.
För sista motståndet stod E6 från Göteborg. Ett lag Vendela ställts mot många gånger.
– Det kommer väl aldrig hända igen kanske, att två svenska lag lyckades slå sig så långt var coolt. Det var en riktigt häftig final.
Bästa minnet hittills för spelaren, som via juniorlandslaget, U17 och U20 nått damlandslaget, är ändå Sveriges EM-guld inomhus 2022.
I en artikel om turneringen på nyhetssajten ultiworld.com går att läsa ”spelaren som stod ut i Sverige var Vendela Viktorsson. Hon var enastående med och utan disc hela helgen”.
– Vi hade ett väldigt roligt lag. Det var tajta matcher egentligen, och man var nervös såklart men det kändes alltid som att vi hade det under kontroll. Vi kände oss nästan oövervinnliga.
Kan du känna så att i dag kommer jag plocka varenda frisbee?
– Mycket är mental förberedelse. Det gäller att göra något bra av sin nervositet. Man vill ju inte vara för kaxig men det är klart att man ska tänka så.
Vendela Viktorsson berättar att man kommer väldigt långt i ultimate om man har bra spelförståelse och kastteknik. Men det som skiljer agnarna från vetet är fysiken.
– Man håller punktförsvar på en spelare och det blir många dueller i en match. Alltså, man ska springa ifrån sin spelare eller hoppa högre än den spelaren.
Hon säger att just spelförståelsen är en av hennes styrkor, att kunna läsa av var hon ska positionera sig för att bli farlig om tre sekunder.
Hon var tio år när hon hittade till ultimate, efter att ha slutat med gymnastik. En halvstor sport i Örebro men liten sport i Sverige och hon drogs till gemenskapen.
En sport som utomhus präglas mycket av vädret. Dagen vi träffas både regnar och blåser det. Vind påverkar spelet mest.
– Frisbeen rör sig på helt olika sätt beroende på om man har motvind eller medvind eller sidvind. Om det blåser mycket försöker man hålla frisbeen mycket lägre. Det gör ju att man kan spela ett annat försvarsspel också.
Hur snabbt man kastar discen är generellt det som skiljer de tre underlagen mest åt, säger hon. Gräsplanen är störst och både löpen och kasten blir längre. I sand springer man långsammare och kasten måste anpassas efter det. Inomhus kan man passa högt över huvudet.
Inomhus går spelet snabbare, är mer tekniskt. Det har visat sig passa henne bra.
– Jag tror att jag har en fördel i att jag har ett snabbare förstasteg än max, alltså än ett långt löp.
Ett ultimatelag består av toppar och backar. Vendela spelar topp och fångster är en annan styrka.
– Även om det är tajta dueller så brukar jag ofta få med mig frisbeen upp.
Men dagar då du känner ”jag förlorar varenda duell”. Hur jobbar du dig in i en sån match?
– Har jag gjort något misstag och kanske tappat en frisbee, då kan jag nästan bli som bäst för då brinner det till något extra. Något hyperfokus som inte finns naturligt tror jag.
Ultimate är speciellt på så sätt att det saknas domare. Ett arv från en icke auktoritär tidsanda då sporten 1968 startades av studenter vid Columbia High School i New Jersey.
Enligt regelboken får spelarna inte vidröra varandra men enligt Vendela är spelarna ändå överens om att det sker naturligt och är oundvikligt om det ska bli en spännande match.
Om hon trots allt upplever att hon blir tacklad.
– Då säger jag foul och då stannar spelet och vi får diskutera. Antingen går motståndaren med på att det var fel och då får jag frisbeen där jag står. Eller så är vi inte överens och då går frisbeen tillbaka till den som hade den innan. Så oftast stannar den ju i mitt lag, men man har kanske inte den positionen man ville ha.
De senaste åren har dock så kallade ”game advisors” införts.
– De kan ge sitt perspektiv och man kanske oftast väljer att lyssna på dem. Men man behöver inte göra det. Om jag ändå är stensäker. Om man har riktigt mycket självförtroende, säger hon och skrattar.
Skämt å sido tycker hon att fair play-konceptet ger sporten en väldig karaktär.
– Man måste alltid visa sig från sin … inte från sin bästa sida (skratt igen), men man måste alltid vara trevlig och man kan inte tappa det helt liksom. Man firar men man har alltid respekt för motståndet. Det ger en bra stämning.
Hur mycket är hjärna, teknik och ren fysik under en match?
– Det är jätteviktigt med en bra coach som kan läsa av, ”hur stoppar vi det här anfallet?”, och du behöver rätt instinkt själv för var du ska placera dig men blir man ifrånsprungen så är det ju lite kört ändå. Man behöver verkligen en balans mellan alla tre.
Vendela Viktorsson säger att svenskar spelar mycket på känsla till skillnad från exempelvis amerikaner – där är många så duktiga så de måste vara lätta att byta ut i ett givet spelsätt. I lilla Sverige har man lärt sig varandras spelmönster. Något som underlättade när hon blev inlånad till Valkyria och vann VM-guldet.
Taktik saknas förstås inte för det. De två vanligaste grundformationerna är att man antingen spelar brett eller smalt led, det vill säga ställer upp topparna horisontellt eller vertikalt.
– Alla vet till exempel vad en split är men man kallar spelen olika saker för att inte motståndaren ska förstå riktigt.
Just nu pågår kval till höstens EM för klubblag (på gräs) för Örebros dam- och herrlag och Vendela hoppas också bli uttagen till nästa stora mästerskap för damlandslaget: EM 2027.
Tidigare hölls uttagningsläger för samtliga underlag, men nytt för i år är att de regerande svenska mästarna i beach, Valkyria, ska ta ut ett svenskt lag för årets VM och SM-vinnaren inomhus, E6, ska organisera ett Sverige till EM 2026.
– Och då spelar man för Sverige, men kanske 80 procent är från samma klubblag och sen får man slå sig in i laget. Det handlar om några fåtal platser, förklarar Vendela.
Att vinna mästerskap i Sverigetröja är speciellt, säger hon. Det vill hon gärna göra igen – om hon får chansen inomhus, på gräs eller sand återstår att se.