I fredagens avsnitt av SVT-programmet ”Cyklopernas land” berättar den framgångsrika flickidolen Victor Leksell att han aldrig gjort ett sponsorsamarbete – han vill inte bidra till överkonsumtion (19/4).

Kanske inspirerad av honom förklarade Amanda ”snart språkrör” Lind (MP) dagen därpå att vi måste komma bort från slit- och slängsamhället (DN 20/4). Och så lade hon, så där miljöpartistiskt pliktskyldigt, till: ”En ständig tillväxt på en planet med begränsade resurser är inte möjlig”.

Ja, vår fantastiska välståndsökning har tyvärr skett genom enorma koldioxidutsläpp. Men det måste inte fortsätta så. Tillväxt är när ekonomins värde ökar, och det sker inte nödvändigtvis genom fler prylar. I dagens Sverige ökar välståndet exempelvis tack vare en allt större tjänstesektor.


Amanda Lind vill inte prata om att svenskar ska ”göra avkall”, men det är precis vad resultatet blir.

Ta Uber Eats till exempel, som den konsumtionskritiske artisten Victor Leksell gärna använder. Eftersom det inte släpps ut mer koldioxid för att det är någon annan som hämtar maten kan man tack vare sådana tjänster bidra till ökat välstånd utan att vara en miljöbov.

Och delar av klimatomställningen, som att bygga ut vindkraft och laddinfrastruktur eller skapa fossilfritt stål, skapar en mer värdefull ekonomi.

Men det kostar. Amanda Lind vill inte prata om att svenskar ska ”göra avkall”, men det är precis vad resultatet blir med hennes gröna giv. Utan tillväxt: mindre pengar över att satsa på skola och sjukvård. Mindre pengar i medborgarnas fickor.

Alternativ finns ju som tur är. Med ”smartare miljöteknik, mer energieffektiva metoder och smartare sätt att transportera oss” kan vi få ökat välstånd utan ökade utsläpp, som MP:s dåvarande språkrör Isabella Lövin nöjt konstaterade 2017.

När Amanda Lind tar över de gröna borde hon lyssna lite mer på sin företrädare. Eller för all del på Victor Leksell. Men hon får akta sig för att gå på hans konserter, som ju leder till tillväxt.

Läs mer:

Max Hjelm: Att tvingas räcka upp handen är inte fascism

Max Hjelm: Varför gör EU-politikerna något de tycker borde vara olagligt?

Max Hjelm: De som ”bingear” serier är inte sämre människor – men lata

Share.
Exit mobile version