De kom utomlands ifrån i stora mängder, man kände inte igen sig i svenska städer. Det förklarades att de förvandlat ”Malmö till Calcutta”. Robert Aschberg tröttnade på att de var överallt: ”Utanför Bolaget låg en mitt på trottoaren (den sparkade jag undan)”, skrev han.
När elsparkcykeln kom till stan i slutet av förra decenniet blev hysterin total.
Hatet denna stackars tvåhjuling fick utstå var enormt. Polariseringen kring elsparkscyklar sades faktiskt vara större än den kring invandring.
De ”scootrar” som inte redan låg mitt på trottoaren puttade folk i ren vrede (Revolutionär Kommunistisk Ungdom startade kampanjen #vältenvoi). Röster höjdes för att förbjuda maskinerna, som sågs som ett tecken på vår ”dubaifierade samtid”.
Inte bara var de i vägen: användarna var löjliga som använde ”arbetarklassens Tesla” – fordonen var alltså endast ett sätt att visa man hade ”råd med en helt onödig utgift”. Och skulle företag verkligen få dumpa massa skrot på gatorna?
Så pass bespottat var fenomenet att det kändes udda – som en motkultur – att komikern Jonathan Unge gillade elsparkcyklar. Det blev en gimmick. Han gillar världens sämsta sak – vad lustigt!
En annan komiker – Marcus Berggren – liknade det hela vid coronapandemin. Och visst: lika många indignerade spaltmetrar skrevs om elsparkarna.
Men så har åren gått. Och ärligt talat: när senast störde du dig på en elsparkcykel? Hur ofta välter du en Voi i dag?
När senast störde du dig på en elsparkcykel? Hur ofta välter du en Voi i dag?
Det handlar inte om att vi blivit vana, utan att problemet inte är lika stort som för sex år sedan.
Många svenska städer har infört regleringar för hur många elsparkcyklar som får finnas och ger böter till företagen om de står felparkerade. Och ”cyklisterna” har börjat ställa fordonen rätt, apparna har utvecklats för att kräva ett sådant beteende. En fin symbios av mjuk reformism och teknikoptimism.
Och absolut, just nu kanske det är Elon Musk och andra miljardärer med lika farliga ideologier som dåliga omdömen man tänker på när det pratas om teknikentreprenörer och Silicon Valley. Ingen vill försvara ”techbros”. Av förklarliga skäl. Men någon måste göra det. Det får bli jag.
Samhället mår bra av uppfinnare som spränger våra förväntningar av samhället och sätt att leva.
Var så säker: det kommer nya teknikepidemier. Förändring är i själva stadens och det moderna samhällets definition. Nästa gång en våg av neonfärgade manicker sköljer över oss gör vi bäst i att nyfiket se vad som händer. Kanske blir det drägligt till slut?
Läs mer:
Max Hjelm: Influerarna är inte dåliga människor
Per Hagman: Det här lär bli den sista sommaren någon tar en Voi till sin fuckboi