Ett spöke går runt i Europa – nyliberalismens spöke. Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar menar att ”nyliberalismen är död som politisk idé” på grund av motståndet mot friskolor (Dagens ETC 2/5). Hon följer en lång socialistisk tradition.

Redan efter valvinsten 1985 slog Olof Palme fast: ”Slaget mot moderaternas nyliberalism är över. Den är död.” 2011 gjorde Göran Greider samma sak. Knappt tio år senare ansåg den dåvarande finansministern Magdalena Andersson att pandemin skulle innebära ”dödsstöten mot den nyliberala eran”. Det här är bara ett axplock av de många hoppfulla nekrologerna.

Varför fortsätter då nyliberalismen att spöka?

Det är talande att Dadgostars argument mot nyliberalism är just skolsystemet, som alltså styrs av politiker och finansieras av skattepengar. Ja, friskolesystemet behöver göras om, precis som många reformer kräver kontinuerlig omvårdnad. Det betyder inte att idén om privat företagande och individuell frihet i stort är hotad.


Vem vill ha tillbaka tv-, radio-, apoteks- eller telefonmonopolet?

De stora privatiseringarna och det individualistiska skiftet som skett under de senaste 40 åren har gjort Sverige friare, rikare och starkare. Vem vill ha tillbaka tv-, radio-, apoteks- eller telefonmonopolet?

Och pandemin? I efterhand är lärdomen snarare att det var konkurrens, kapitalism och frihandel som gjorde att vi snabbt fick fram vaccin och skyddsutrustning. Liberalismen dog inte, den gav ett styrkbesked.

Varken regering eller opposition tror tyvärr lika mycket på frihet och företagande som de gjorde för 20 år sedan. Men de liberala idéerna är fortfarande förhärskande. Inför Vänsterpartiets kongress som börjar den 8 maj har de funderat på att ta bort kravet på avskaffad kapitalism. Är de säkra på att det är nyliberalismen som är död som politisk idé?

Läs mer:

Max Hjelm: Återigen syns sprickorna i muren som Jimmie Åkesson försöker bygga upp

Max Hjelm: Varför gör EU-politikerna något de tycker borde vara olagligt?

Max Hjelm: Flickidolen Victor Leksell visar varför nästa språkrör för MP har fel

Share.
Exit mobile version