I Nyhavn var uteserveringarna fulla men vad gjorde väl det, när ölen gick att köpa ”to go” och kajen fanns att sitta på. Utanför skejtbutiker stod oroväckande snyggt klädda människor i solen och drack Tuborg när den säkert smakade som bäst (Hvergang!).

Jag slog mig ned på ett kafé med den danska dagstidningen Politiken och läste en diss av några unga halvdesillusionerade flanörer som liknades vid de ”halvknausgårdagtige typer, man lige så godt kan finde i Malmø”, och jag tänkte att ja, folk i Sverige är tråkiga och grå.

Det där var i början av sommaren. Under Köpenhamnvistelsen kände jag, som alla svenskar som åker dit, att drömmen var sann: Det här är landet där folket är lite friare och mycket gladare. Väl tillbaka i vardagen sjönk jag åter ner i den svenska förkärleken för ordning och reda. För inte skulle väl dansk frihet fungera här?

I mitten av augusti anordnade Stockholms stad dock en kulturfestival, som spände över flera kvarter kring Kungliga Operan, Skeppsholmen och Kungsträdgården. Under tiden lyckades kommunen som av en händelse ge sig själv alkoholtillstånd på gatorna. Längs Norrbro, framför Kungliga slottet, stod inte bara foodtrucks utan stånd som sålde öl, kalla aperol spritz, naturvin. Paff tog jag in vad som hände runt mig: Ingenting! Eller alltså, folk hade trevligt, och det fungerade alldeles utmärkt.

Tillställningen är inte unik i sitt slag. Längs Göteborgs kroggator anordnas årligen festivalen ”Hela dagen Lång”, ett privat initiativ. ”Ett år hade vi ett gäng mellanstadieelever som satte upp fiskdamm och tjänade ihop till en klassresa, detta sida vid sida med ett rejv-tält”, har grundaren berättat.

Underbara evenemang, men varför begränsa det till bara en vecka här och där?


Det handlar inte främst om alkohol, utan om att det gör något med gator och torg när de fylls av kommers och evenemang.

I dag kan det behövas en lång meny och fullt utrustat kök för att få permanent alkoholtillstånd, vilket stoppar många små vinbarer eller schweizerier från att starta. Organisationen Företagarna har föreslagit att matkravet ska slopas. Det är en god idé. Lägg till möjligheten att köpa med sig en öl. Inte särskilt radikala reformer – och vi har ju redan testat.

Det handlar inte främst om alkohol, utan om att det gör något med gator och torg när de fylls av kommers och evenemang. En plats som annars bara passeras av människor på väg till en buss, med hörlurarna i, eller ljusskygga typer som stryker längs väggarna, blir plötsligt ett andra vardagsrum. Det kan göra oss tryggare, lite friare och mycket gladare.

Läs mer:

Max Hjelm: Boken håller på att bli som operan: impopulär, bidragsberoende och otillgänglig

Isobel Hadley-Kamptz: Var inte så rädda, brukade vara Agnes Wolds budskap – nu ändrar hon sig

Share.
Exit mobile version