Målet var en militär anläggning nära Karatjev i Brjansk-regionen, säger en källa till mediebolaget RBC.

Den förstördes framgångsrikt, uppger källan.

Platsen ligger ungefär 13 mil från gränsen.

USA uppges häromdagen ha gett ett länge efterfrågat grönt ljus för anfall med långdistansvapen, i första hand Atacms, in i Ryssland. Det är dock oklart hur många sådana Ukraina har tillgängliga.

I spåren av USA:s förmodade godkännande har flera europeiska ledare öppnat för att också ge Ukraina långdistansrobotar.

Helt rätt.

Så betecknar Frankrikes president Emmanuel Macron USA:s besked att låta Ukraina använda långdistansvapen mot mål inne i Ryssland.

– Jag uppfattar det som att det också drevs fram av en allvarlig förändring i kriget, det faktum att nordkoreanska trupper har anslutit till Ryssland, på europeisk mark, sade Macron till journalister i samband med G20-ländernas möte i Brasilien.

Macron träffade den amerikanske, avgående presidenten Joe Biden på G20-mötet. Biden har inte uttalat sig om Ukrainabeskedet, men en företrädare för hans regering har bekräftat kursändringen.

Frågan är om även Storbritanniens Kier Starmer ska ge klartecken, det handlar om långdistansvapen av typen Storm shadow, bland annat. Starmer, som också är på G20 mötet, väntas ge besked under dagen.

Den tyske förbundskanslern Olaf Scholz, också han med i Brasilien, håller fast vid att de avancerade tyska Taurus-robotarna inte kan levereras till Ukraina.

USA:s tillträdande president Donald Trump har inte kommenterat Bidens nya linje. Men personer kring honom har gjort det och kallat det för en eskalering från amerikansk sida.

Share.
Exit mobile version