Bara veckor efter att orkanen Helene skapade förödelse i USA, väntas nu nästa extremt kraftiga orkan slå till mot landet. På onsdagen nådde orkanen Milton för en andra gång kategori fem, den högsta för orkaner. När den når Floridas kust natten mot torsdag svensk tid väntas den orsaka en stormflod på flera meter.

På tisdagen skulle meteorologen John Morales berätta för tv-kanalen WTVJ:s tittare i Florida om hur dramatiskt orkanen utvecklats. Stora delar av delstaten kämpar fortfarande med konsekvenserna av Helenes framfart.

– Det är bara en otrolig, otrolig, otrolig orkan, berättade Morales. Den har sjunkit….

Han tittade ner och suckade djupt, tog ett nytt andetag.

– Den har sjunkit med 50 millibar på tio timmar, sa han med skakig röst, märkbart berörd av vad detta innebar.

Han tystnade, med tårfyllda ögon, och försökte förklara innebörden av vad han sagt till tittarna.

– Jag ber om ursäkt. Det är helt enkelt fruktansvärt.

Senare har John Morales förklarat vad det var som fick honom att reagera så starkt, bland annat i intervjuer med New York Times och onlinetidskriften Mother Jones. Han beskriver hur han dels chockats över hur snabbt orkanen intensifierats. Men det handlade också om att han skräms av det ökande antalet och allt värre extrema väderhändelser, något som han berättar i grunden har förändrat hur han ser på både stormar och klimatfrågan.

– Folk tänker på mig som en icke-alarmistisk person som håller sig till fakta. Jag har alltid varit väldigt lugnt, så detta var verkligen en avvikelse, berättar han för Mother Jones.

– Det som hände var en mix av rädsla för fler extremer, frustration över bristande handling för att minska utsläppen med tanke på vart vi är på väg, och helt enkelt empati med offren eller de framtida offren i Miltons väg. Jag kände bara ångest över vad som kommer att ske med dem och hur nervösa de måste vara.

Sedan tisdagen har klippet med John Morales väderprognos blivit viralt. Han själv beskriver för New York Times hur det framför allt verkar ha slagit an något hos unga amerikaner.

– De känner sig nog representerade till en viss grad. De ser denna ångest och dessa känslor, och det är vad generation Z och generation Alpha känner. De känner sig oroliga över det förändrade klimatet. Och ja, det är jag också, säger han.

Att vara en meteorolog som så tydligt uttrycker rädsla för klimatförändringarna har samtidigt ett pris, inte minst i den polariserade klimatdebatten i USA. I en artikel i tidskriften The Bulletin, publicerad strax efter orkanen Helenes katastrofala framfart, beskriver han hur hot och hat blivit en del av hans jobb som en konsekvens av att han tagit bladet från munnen när det gäller klimatförändringarna.

”De som är vana vid att se mig som en icke-alarmistisk meteorolog som bara berättar fakta, kan inte vänja sig vid den nya versionen av mig. Det är därför de tjafsar med mig och anklagar mig för att överdriva de växande väderhoten. Men ingen kan gömma sig från sanningen”, skrev han.

Share.
Exit mobile version