När den miljövänliga vänsterpolitikern Sheinbaum vann presidentvalet i början av juni, med en överlägsen marginal på mer än 30 procentenheter, var det många som höjde på ögonbrynen. Hur kunde macholandet Mexiko, där det i genomsnitt mördas tio kvinnor om dagen, välja en kvinna till president före den mäktige grannen i norr? Tillsammans med Peru och Honduras är nu Mexiko enda land på den amerikanska dubbelkontinenten som styrs av en kvinna.
Akademikern Sheinbaum har visat att hon menar allvar med att försöka göra Mexiko till ett mer jämlikt land. Hon har skapat ett kvinnodepartement i regeringen och utsett den 34-åriga feministen och före detta senatorn Citlalli Hernández till minister för departementet.
– Sheinbaum har gjort halva jobbet. Utmaningen blir att genomföra allt som behövs, säger Patricia Olamendi, medlem i kvinnoorganisationen Mujeres en Plural, till El País.
Under de sex år som Sheinbaums företrädare Andrés Manuel López Obrador styrt världens största spanskspråkiga land gjordes flera framsteg när det gäller det juridiska ramverket för att skapa jämställdhet och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Men den 70-årige López Obrador är ingen feminist. Förra året drog han på sig vrede när han menade att feministernas kritik av honom kunde betraktas som en form av könsbaserat våld.
– Allt de säger till mig, är inte det könsbaserat våld? Eller är kön bara kvinnligt? sade López Obrador vid en av sina dagliga presskonferenser.
En av Sheinbaums utmaningar blir att hantera arvet efter vänsterpopulisten López Obrador. Hans mest kontroversiella reform är en förändring av rättsväsendet som gör att domare i framtiden inte kommer att utses till sin post på grund av kompetens utan ska väljas till sitt ämbete vid allmänna val.
López Obrador menar att reformen kommer minska korruptionen inom rättsväsendet, men kritiker anser det motsatta. När vem som helst, som har gått en juristutbildning, kan väljas till domare ökar risken för att knarkkartellernas inflytande blir större.
Reformen har fått skarp kritik av USA:s president Joe Biden som menar att den undergräver förtroendet för Mexiko som rättsstat. Amerikanska företag, som flyttat sin produktion från Kina till Mexiko, är mycket oroliga över att reformen kan påverka deras investeringar.
– Företagarna är ängsliga för reformens konsekvenser och pausar investeringar, säger Valeria Moy, direktör för det mexikanska konkurrensverket IMCO, till El País.
Efter Brasilien är Mexiko Latinamerikas största ekonomi, men produktiviteten har mer eller mindre stått stilla i nästan tre decennier. Ett stort hopp ställs till den amerikanska chipproduktionen i norra Mexiko, men rättsreformen riskerar att minska investeringstakten. Nästan 85 procent av Mexikos export går till USA. Om exporten minskar kan ekonomin försämras avsevärt.
Fakta.Har kallats ”bulgarisk jude”
Namn: Claudia Sheinbaum Pardo
Ålder: 62
Familj: Gift med en riskkapitalistexpert. Hennes bror är fysiker. Hennes dotter har doktorerat i filosofi i USA.
Ursprung: När Mexikos tidigare president Vincent Fox påstod att Sheinbaum inte är en mexikan utan en ”bulgarisk jude” svarade hon med att visa upp sitt födelsebevis där det står att hon är född i Mexiko City. ”Jag är 100 procent mexikansk. Jag är en stolt dotter till mexikanska föräldrar,” sade hon. Hennes farmor och farfar är ashkenaziska judar från Litauen. Hennes mormor och morfar är sefardiska judar från Bulgarien.
Sheinbaum har doktorerat i miljöteknik vid Berkeley University i USA och drev en miljövänlig politik under sina fem år som borgmästare i Mexiko City. Under valkampanjen lovade hon att bygga solkraftverk och tvinga landets största företag, det statliga oljebolaget Pemex, att bryta litium för användning i batterier till elfordon, men efter att hon blev vald har hon inte visat något större intresse för energiomställningen. I stället medverkade hon vid invigningen av Pemex dyraste infrastrukturprojekt någonsin: ett oljeraffinaderi för 160 miljarder kronor.
– Det är en källa till stolthet att se hur mexikanska ingenjörer och arbetare har åstadkommit detta verk, sade Sheinbaum vid invigningen i augusti.
Vad som också lär genomsyra hennes mandatperiod är den dåliga relationen till USA. När amerikansk polis lyckades infiltrera Sinaloakartellen och gripa dess ledare Ismael ”El Mayo” Zambada i somras blev president López Obrador förbannad. Han menar att amerikansk polis måste kontakta mexikanska myndigheter innan de agerar på mexikansk mark, men USA försvarade sitt agerande med att de inte vågade involvera mexikansk polis på grund av risk för läckor.
Gripandet av Sinaloakartellens ledare skapade i sin tur en våldsvåg där över 50 människor dödades när rivaliserande kartellfalanger rök samman utan att mexikansk polis ingrep. Denna passivitet i narkotikabekämpningen lär Sheinbaum ärva, vilket kommer reta USA som lider av att mexikanska karteller säljer den dödliga drogen fentanyl till den amerikanska marknaden.