Under julhelgen har ett öppet inbördeskrig utbrutit i det republikanska partiet. Den fientlighet som har exploderat mellan de olika fraktionerna är anmärkningsvärd, även med amerikanska mått.

På ena sidan står de radikala ”Maga-republikanerna” (Make America Great Again), med sin viktigaste bas bland vita utlänningsfientliga amerikaner. De vill inte bara deportera miljoner ”illegala” migranter. De vill också stoppa den lagliga invandringen som sker genom ”H-1B-programmet”, som ger visum till högutbildade specialister som teknikbolagen i Silicon Valley är i behov av.

Mot dem står ett antal mäktiga figurer inom näringslivet, särskilt de så kallade Big Tech-miljardärerna, som Trump har gett framträdande positioner i sin tillträdande administration. Flera av dessa har själva invandrarbakgrund, som Elon Musk, född i Sydafrika, och Vivek Ramaswamy, som har indiska föräldrar.

De två – utnämnda av Trump för att skära ned offentliga utgifter – förespråkar att USA måste importera högt kvalificerade ingenjörer för att landet ska utvecklas ekonomiskt och kunna stå sig i konkurrensen, inte minst med Kina.

Musk skrev på X: ”Skälet till att jag är i Amerika, och byggde SpaceX, Tesla och andra företag som gjorde USA starkt, är H-1B”.

Den borgfred som rådde mellan dessa två fraktioner under valkampanjen ser därmed ut att vara över. Det skapar problem för Trump när det bara återstår tre veckor till hans installation i Vita huset.

En utlösande faktor för den nya fejden var att Trump utnämnde den indiskfödde Sriram Krishnan, en nära medarbetare till Elon Musk, till rådgivare i frågor som gäller AI (artificiell intelligens). Krishnan förespråkar fler arbetsvisum för högutbildad personal.

Ultrahögeraktivisten Laura Loomer gick till förbittrad attack mot Krishnan, enligt henne en ”karriärvänsterman”. Hon kallade utnämningen av Krishnan som ”djupt upprörande”, eftersom ”vårt land faktiskt byggdes av vita européer, inte tredje världen-inkräktare från Indien”.

Fram till valspurten ingick Loomer i Trumps inre cirkel, men blev utfryst då hennes konspirationsteorier och alltför öppna rasism ansågs kunna äventyra valutgången.

Loomer skrev på sociala medier att Maga utestängs från den nya administrationen, och att ingen av de tech-oligarker som utses till Trumps regering stödde honom under primärvalet 2024. Och att många av dem har köpt in sig i Trumps administration för att berika sig och få kontrakt från försvarsdepartementet. Det är inte en America First-politik”.

På juldagen gick Musk i svaromål på X: ”Antalet supertalangfulla och supermotiverade ingenjörer är alldeles för litet. Det är som ett idrottslag; du måste rekrytera topptalanger”.

Ramaswamy instämde på X: ”Skälet till att teknikbolagen ofta anställer utlandsfödda ingenjörer är inte IQ-brist, utan kulturellt. Vår amerikanska kultur har hedrat medelmåtta framför duglighet alldeles för länge”.

Musk tillade: ”Dessa föraktliga dårar måste avlägsnas från det republikanska partiet” och i mer grova ordalag ”ta ett steg tillbaka och knulla er själva i ansiktet”.

Loomer svarade: ”Jag känner en sådan sorg för Maga”.

Steve Bannon, som var Trumps chefsstrateg i början av hans första presidentperiod, ställde sig på Loomers sida, och hävdade att Musk nu visat sin rätta färg.

Efter att ha varit ovanligt tyst i flera dagar gick Trump natten till söndagen ut med beskedet att han är för det visaprogram som Musk försvarar. Det återstår att se hur det påverkar den växande schismen i Trumps parti.

Share.
Exit mobile version