USA är skyldigt till att ha provocerat Ukraina att kriga mot Ryssland. Ukraina måste ge upp de ockuperade områdena Krim och Donbass om det ska bli fred. Kriget började 2014 med att USA störtade den lagliga regeringen i Kiev och inledde ett dödligt inbördeskrig mot etniska ryssar i Ukraina. Men Putin har visat god fredsvilja. Och Ryssland kan inte förlora kriget.
Den typen av påståenden – samtliga av dem falska – brukar yttras av Kremls propagandister. Men den som framför dem är den tidigare presidentkandidaten Robert F Kennedy Jr., som just har anslutit sig till Trumps valkampanj.
Den 70-årige Kennedy, oftast kallad RFK Jr, är inte vem som helst. Han är brorson till den demokratiske USA-presidenten John F Kennedy, mördad 1963, och son till dennes bror Robert F Kennedy, mördad 1968. Därmed är han den mest prominente företrädaren för den mest mytomspunna familjen i USA.
Politiskt sett har den före detta demokraten inte längre någonting gemensamt med sin liberala familj.
Samtidigt vore det en underdrift att säga att RFK Jr. och Trump har varit oense. Trump har kallat RFK Jr. för en ”liberal galning”, och denne har kvitterat med att säga att Trump är ”den sämsta presidenten någonsin”.
Tidigare har RFK Jr:s grundlösa konspirationsteorier varit besvärande för Trump; till exempel att valet 2004, då George W Bush besegrade John Kerry, var ”stulet” och att CIA var inblandat i mordet på president John F Kennedy (hans farbror).
Det finns de som menar att alla dessa stolligheter har ett samband med hans mentala tillstånd
RFK Jr. har också påstått att covid-19 skapades som ett biologiskt vapen och att vaccinering leder till autism. Dessutom har han hävdat att amerikanernas bristfälliga hälsotillstånd beror på en komplott mellan storföretagen och regeringen.
Pricken över i:et kom i somras, då han berättade att han för tio år sedan dumpade en död björnunge i Central Park i New York.
Det finns de som menar att alla dessa stolligheter har ett samband med hans mentala tillstånd. De påminner om att Kennedy under mer än 14 år var tung heroinmissbrukare. Han har själv berättat – året var 2012 – att han hade en sorts parasit i sitt huvud, en mask som käkat upp delar av hans hjärna innan den dog. Det hade lett till minnesförluster och dimmighet.
Nu är detta glömt och förlåtet. I varje fall av Trump, som nu säger att RFK Jr är ”a great guy, respected by everybody”. I den jämna och ovissa valspurten är Trump i desperat behov av röster från den handfull procent av väljarna som stödjer RFK Jr.
För motståndarsidan är det kanske inte helt ovälkommet. Kamala Harris och hennes parhäst Tim Waltz kan nu addera RFK Jr:s bagage till allt ”weird” (konstigt) som Trump och hans vicepresidentkandidat JD Vance redan tidigare har kopplats till. De lär utnyttja det i valkampanjen.
Ingen vet hur majoriteten av RFK:s anhängare kommer att rösta. Men det finns republikaner som är obekväma med Trumps koalition med Kennedy.
Konservativa Wall Street Journal manar på ledarplats Trump till försiktighet; tacka för stödet, men lova honom inget, uppträd inte på några gemensamma kampanjmöten och framför allt: släpp inte in RFK Jr. i en eventuell ny Trumpadministration.
Innan Kennedy anslöt sig till Trump hade han shoppat runt för bästa erbjudande. Först sålde han in sig hos Demokraterna för att erbjuda sitt stöd – mot ett löfte om en roll i en blivande Harrisadministration. När han fick nej där gick han till Trump. Och i måndags kom belöningen: Kennedy meddelade att han ombetts att ingå i ett ”transition team”, en grupp som förbereder en maktöverföring till Trump.
Däremot är det okänt om han har fått några löften av Trump om ett framtida jobb i Vita huset.
Det underlättar knappast Ukrainas strävan att återvinna sitt territorium
Kennedy och Trump är oense i många politiska frågor.
Med ett viktigt undantag: båda anser att kriget i Ukraina ska avslutas genom förhandlingar med Putin.
Men, som framgår av de inledande citaten, framstår Kennedy som ännu mer Putinvänlig än expresidenten.
Trump har sagt att han som president kan avsluta kriget inom 24 timmar. Hur det ska gå till? Enligt ett förslag från en av Trumps tidigare säkerhetsrådgivare, den pensionerade generallöjtnanten Keith Kellogg, ska USA:s vapenhjälp bara fortsätta om Ukraina sätter sig vid förhandlingsbordet. Men om Moskva vägrar att förhandla kommer USA att skicka mer vapen till Ukraina.
En vapenvila ska utgå från de nuvarande stridslinjerna, med nära en femtedel av Ukrainas yta under rysk ockupation. Det underlättar knappast Ukrainas strävan att återvinna sitt territorium.