I ett läge när det pågår en bred attack mot demokratin i Turkiet är det möjligen en optimistisk tolkning gränsande till spekulation: President Recep Tayyip Erdogan vill kanske snabbt bli av med den jobbiga frågan om en fängslad svensk journalist. Det är ingen tvekan om att han utan större problem kan göra det med det grepp om rättsväsendet som han har skaffat sig under drygt två årtionden som regeringschef och president.

För den auktoritära presidenten finns det personer av en helt annan kaliber att hantera. Inte minst gäller det Istanbuls populära borgmästare Ekrem Imamoglu som greps i mars på fabricerade anklagelser om korruption. Han är den farligaste konkurrenten inför nästa presidentval och därför vill Erdogan undanröja honom.

När Imamoglu arresterades utbröt stora protester med hundratusentals deltagare över hela Turkiet, trots att regeringen utfärdat demonstrationsförbud. Erdogan avfärdade protesterna med att de var ”onda” som stod bakom dem.

En tid satt Joakim Medin inspärrad i samma fängelse som Imamoglu. Men av naturliga skäl har hans fall inte medfört några större protester i Turkiet.

Ett frisläppande av Joakim Medin skulle kunna ske på minst två sätt: Antingen låter Erdogan domstolen döma den svenske journalisten till ett villkorligt straff, med därpå följande utvisning ur Turkiet. Eller så blir han benådad av humanitära skäl; och då kan det faktum att Joakim Medins fru väntar deras barn vara en motivering.

En helt annan sak är vad det finns för faktiska bevis för att Joakim Medin är skyldig till det han anklagas för: förolämpning av presidenten, som kan ge upp till tre års fängelse, och terrorbrott, som kan ge nio år.

Den positiva tolkningen bygger på att den första rättegången (för ”förolämpning”) inleds redan nästa vecka.

Å andra sidan är Erdogan en extremt ömhudad politisk ledare, så det är omöjligt att förutspå hur långt hans hämndlystnad sträcker sig.

Eller så spelar han överkänslig när det han i själva verket är ute efter är att tysta kritiker såväl på hemmaplan som i andra länder.

Våren 2016 retade sig Erdogan upp sig på ett elakt satiriskt inslag i tysk tv så pass att det närapå ledde till en diplomatisk kris med Tyskland. Turkiet krävde att satirinslaget – som raljerade med det diktatoriska beteendet hos ”bossen vid Bosporen” – skulle raderas så att det aldrig mer skulle kunna visas. Tyskland startade en egen brottsutredning enligt en lag om ”smädelse av utländsk statschef”. Men åtalet lades ned i brist på bevis.

Att Joakim Medin greps och åtalades hänger ihop med att han trampat på två av regimens mest ömma tår: Erdogans heder och den kurdiska frågan. Han har länge bevakat konflikter i Mellanöstern, och andra platser. Men mycket av hans fokus har varit på just kurdernas och andra minoriteters kamp mot orättvisor. Inte minst i Syrien, ett land som han har arbetat i mycket. För Erdogan är det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien en gren av den turk-kurdiska rörelsen PKK, som är terrorstämplad.

Det har sannolikt irriterat Erdogan. Men det Medin har gjort är att skildra en företeelse journalistiskt, och det är inte samma sak som att vara en del av en terroristisk organisation.

I fråga om ”förolämpningen” ser det ut som om Turkiet kopplar Joakim Medin till en upphängd docka föreställande Erdogan utanför Stockholms stadshus. Tydligen menar man att han på något sätt var med på eller stödde manifestationen med dockan, och att det skulle vara vad som utgjorde förolämpningen. Men ingen har sett några belägg för att det faktiskt var så. Det återstår för åklagarna att bevisa att han hade med saken att göra, alternativt att han befann sig på platsen.

Troligare är att de har hittat någonting i de artiklar om Erdogan och Turkiet som Joakim Medin har skrivit genom åren som de kan stämpla som förolämpande.

Det är minst sagt speciellt att spärra in en svensk journalist av politiska skäl, med tanke på att Sverige och Turkiet är allierade i försvarspakten Nato. Att pressfriheten sitter allt trängre är en global trend som berör även en annan av Sveriges allierade, USA. Där hotar president Donald Trump tv-bolag med stängning för en intervju med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Trump har också bannlyst journalister från Vita husets pressrum och låtit pålitliga högerextremister ta deras plats.

Share.
Exit mobile version