Det var under ett ryskt ”arktiskt forum” i den nordliga staden Murmansk i torsdags som Putin kommenterade den dansk-amerikanska kris som Trump har utlöst.
– Det kan se förvånande ut vid en första anblick, men det vore fel att tro att det är ett sorts överdrivet tal. Trumps plan att erövra Grönland är på allvar och den har djupa historiska rötter, sade Putin.
Han påminde om att USA efter andra världskriget försökte köpa Grönland, och att USA kommer att fortsätta att driva sina geopolitiska och militärstrategiska intressen i Arktis. Däremot, betonade Putin, berörs inte Ryssland av denna fråga mellan två stater (Danmark och USA).
– Det enda som oroar oss är att Nato allt oftare pekar ut Nordkalotten som en arena för konflikter.
Men när det gäller Trumps plan att erövra Grönland hade Putin inga invändningar.
USA-presidenten har de senaste veckorna gång på gång hotat med att ta kontrollen över Grönland, ett autonomt territorium inom Danmark: ”Vi går så långt vi måste” och ”vi behöver Grönland och världen, inklusive Danmark, har behov av att vi har Grönland”, sade Trump i veckan.
Tidigare har Trump vägrat att utesluta att USA ska använda militärt våld för att ta över Grönland.
Därpå har vicepresident JD Vance och hans fru Usha genomfört ett provokativt besök på en amerikansk militärbas på Grönland.
Putins uttalande i Murmansk avspeglar inte bara att han delar Trumps imperialistiska världsbild, som någon föreslog kan sammanfattas: ”Make annexation great again”, en lek med begreppet Maga (Make America Great Again). Putins tal om ”historiska rötter” är exakt det argument han har använt för att motivera att Ryssland har rätt till Ukraina.
Den ryske ledaren är också ute efter att upprätta starka förbindelser mellan Ryssland och USA, vilket är hans övergripande mål för överläggningarna om vapenvila i Ukraina.
Genom att ge en diskret vink om att Kreml inte har några invändningar mot en amerikansk annektering av Grönland hoppas Putin få Trump ännu mer förstående inställd till Rysslands ambitioner i Ukraina. Och så kan han locka Trump med ”deal” när det gäller att exploatera och fördela de rika naturresurser som finns i Arktis.
På samma gång kan han försvaga den redan illa tilltygade transatlantiska länken och så split mellan USA och Europa och två av Natos medlemmar.
Om USA verkligen skulle ge sig på Danmark militärt för att rycka bort Grönland är det svårt att se hur Nato skulle överleva.
Läs mer:
Dansk matjätte ger bränsle åt bojkott av amerikanska varor