Under sin snart tioåriga politiska karriär har Trump aldrig sagt ett kritiskt ord om Putin. Tvärtom har han strukit den ryske ledaren medhårs och ofta kallat honom ”smart”.
Men på den tredje dagen efter sin återkomst till Vita huset tycktes Trumps tålamod ha tagit slut. Nu riktade sig plötsligt USA-presidenten till sin ryske kollega i betydligt mindre respektfulla och beundrande ordalag än förr.
Redan strax efter att han installerats i måndags sade Trump, i ovanligt nedlåtande ordalag, att Putin ”inte kan vara nöjd, det går ju inte så bra för honom… det får honom inte att se bra ut”. Detta med hänvisning till förlusterna på uppåt 700 000 döda och skadade ryska soldater i Ukraina.
Under valkampanjen hävdade Trump att han hade en hemlig plan som skulle få ett slut på det ryska kriget i Ukraina på ett dygn.
Trump verkar nu ha insett att hans optimistiska scenario för att få slut på kriget inte blir så lätt att uppnå. Den plan som Trump nu vill lägga fram är delvis baserad på den idé som hans sändebud till Ukraina, exgeneralen Keith Kellogg, presenterade förra året. Den gick ut på att använda ”piska och morot” mot både Ryssland och Ukraina:
● Vapenvila och fredssamtal i till exempel Schweiz. Frontlinjen ska frysas i nuvarande läge, men ingen av sidorna ska avträda territorium, utan de ska kunna återlämnas genom framtida diplomati.
● USA fortsätter att ge vapen till Ukraina endast om Kiev går med på att förhandla.
● Sanktioner mot Ryssland kan delvis upphävas för att uppmuntra Moskva att delta i fredssamtalen.
● Om Ryssland vägrar att förhandla kommer USA att öka stödet till Ukraina.
● Ett medlemskap i Nato för Ukraina kan uppskjutas för lång tid framåt, medan Ukraina erbjuds ett omfattande säkerhetsgarantier från USA.
På sin digitala plattform Truth Social skrev Trump att Putin måste göra ”en deal” snart:
”Annars har jag inte något annat val än att införa ytterligare höga skatter, tullar och sanktioner på rysk export till USA. Gör nu upp och stoppa detta löjliga krig! Det kommer bara att bli värre.”
Trump betonade att han har mycket goda relationer med Putin, och att han bara gör Ryssland en tjänst genom att trycka på för en fredsuppgörelse.
Kommer då Trumps sanktionshot mot Ryssland att påverka Moskvas agerande?
Att Putin skulle bli särskilt skakad av Trumps ultimatum är inte troligt. De sanktioner som infördes efter annekteringen av Krim och den fullskaliga invasionen 2022 gör att USA:s handel med Ryssland redan i dag befinner sig på bottennivå.
Men Trumps utspel dämpar farhågorna för att han ska lägga sig för Putin. Det bör välkomnas av Ukraina.
De ryska styrkorna tränger framåt i Ukraina, om än långsamt och med väldiga förluster i manskap och materiel. Men Putin visar inga tecken på annat än att fortsätta kriget, eftersom det viktigaste är att nå målet, att underkuva Ukraina.
Moskvas reaktioner på Trumps utspel har följaktligen varit minst sagt avvaktande:
– Så långt tyder inte signalerna från den nya amerikanska administrationen på att det är något som är intressant för oss, kommenterade Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia.
Putins talesperson Dmitrij Peskov sade att det ”inte finns något nytt” i Trumps uttalande, men att Ryssland är redo för en jämlik, ömsesidigt respektfull dialog. De två presidenterna väntas tala i telefon inom kort.
Det återstår att se vilka följderna blir av Trumps höjda tonläge..
Från Kremls horisont är de ryska villkoren för att avsluta kriget oförändrade:
● Omvärlden ska erkänna att de delar av Ukraina som Ryssland har förklarat annekterade (Krim, Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja och Cherson) tillhör Ryssland.
● ”Demilitarisering”, det vill säga att den ukrainska försvarsmakten dras ned till ett minimum.
● Alla planer att gå med i Nato måste för alltid ges upp och Ukraina ska förklara sig neutralt.
● Ukraina måste stifta lagar som säkrar de ryskspråkiga minoriteternas kulturella och språkliga rättigheter.
Allt det låter som en modell för att Ukraina ska kapitulera och åter bli ett ryskt lydrike.
Man kan leka med tanken på hur Putin skulle reagera om Ukraina begärde att få annektera ryskt territorium, krävde att få bestämma Rysslands säkerhetspolitik och ville ha garantier för den ukrainskspråkiga minoritetens rättigheter i Ryssland.
De ryska villkoren är därför omöjliga att acceptera för Volodymyr Zelenskyj. Ändå har han antytt att han är beredd till vissa eftergifter för att rädda Ukrainas existens. Får Rysslands fortsätta sitt terror- och bombkrig kommer ännu mindre av hans land att finnas kvar.
Läs mer:
Ingmar Nevéus: Vem är egentligen Trumps vicepresident?