Kommer några av de ansvariga för de ryska krigsbrotten i Ukraina – som världen såg många exempel på redan omedelbart efter invasionen – någonsin att ställas inför rätta?

Det troliga svaret är: Inte förrän Ryssland har lämnat ut de misstänkta. Och det lär inte ske så länge Vladimir Putin sitter kvar vid makten.

Det finns flera möjligheter att ställa någon till svars för barnarov och andra krigsbrott. I första hand är det en sak för de nationella rättssystemen. Ukraina har dömt ett antal infångade ryska militärer för krigsbrott. Att det skulle ske i Ryssland är orealistiskt, då landet styrs av dem som har beordrat krigsbrotten.

Det är därför ett antal internationella tribunaler och domstolar har inrättats. En av dem, Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag, handlade snabbt. Redan den 28 februari, fyra dygn efter den ryska invasionen, meddelade ICC:s chefsåklagare Karim Khan att han ville öppna en förundersökning om misstänkta krigsbrott i Ukraina.

Hans begäran kom mot bakgrund av vad som pågick i de ryskockuperade delarna av Ukraina.

Där fanns Kremls avsikt: att begå ”kulturellt folkmord”, alltså att förryska Ukraina genom att utplåna landets nationella identitet.

Medlen: terrorkrig mot civila mål, massgripanden, tortyr och avrättningar av patriotiska ukrainare, systematisk russifiering genom utrensning av böcker på landets språk, stopp för undervisning på ukrainska och deportation av tusentals barn till Ryssland.

Våren 2023 utfärdade ICC en arresteringsorder mot president Putin och ombudsmannen för barnrätt Maria Lvova-Belova. Efterlysningen gällde kidnappning av ukrainska barn.


Putin misstänks för att stå bakom att Ryssland olagligt har förflyttat eller adopterat bort tusentals barn.

Beskedet bör ha varit en chock för Kreml. Att Putin skulle efterlysas för krigsförbrytelser hade framstått som en ren fantasi. Men nu var det verklighet. Och inför ICC har inte ens statschefer immunitet om de åtalas för krigsbrott, brott mot mänskligheten eller folkmord.

Enligt ICC finns det ”rimliga skäl” att tro att Putin bär ett individuellt straffrättsligt ansvar.

Putin misstänks för att stå bakom att Ryssland olagligt har förflyttat eller adopterat bort tusentals barn från ockuperade områden i Ukraina i syfte att göra dem till ”ryssar”. Det rör sig om minst 20.000 barn.

Vid ett besök i Haag fick jag veta att utredningen är ICC:s största hittills, med minst 40 åklagare och jurister inkopplade.

Kateryna Rashevska, juridisk expert vid Regional Center for Human Rights (RCHR) i Kiev, sade till mig att man inte heller får glömma den dryga miljon barn och ungdomar som befinner sig under rysk ockupation. Barn som stegvis berövas sin ukrainska identitet genom att tvingas gå i ryska skolor och sedan in i den ryska armén.

Bara två gånger tidigare har ICC utfärdat arresteringsorder mot sittande presidenter: Omar al-Bashir i Sudan och Muammar Khaddafi i Libyen.

Men så länge Putin inte hamnar i Haag kan det inte bli rättegång. ICC kan inte döma någon in absentia, i dennes frånvaro. Bashir har hållit sig undan i 20 år, medan Khaddafi mördades av en lynchmobb.

När jag mötte ICC:s chefsdomare Piotr Hofmański i Haag nämnde han ett annat exempel: Den serbiske ledaren Slobodan Milosevic, efterlyst av den särskilda Jugoslavientribunalen, utlämnades till Haag först när det blev politiska förändringar i Serbien.

På samma sätt lär Putin inte gripas utan en politisk omvälvning i Ryssland, tror Kateryna Rashevska:

– Jag gissar att han avlider innan ICC får tag på honom.

Läs mer:

”De försökte få oss att flytta till Ryssland och glömma vilka vi var”

Putins barnarov kan straffa sig för Ryssland

Avhopp från toppmöte tecken på Putins ökade isolering

Share.
Exit mobile version