Jörgen Elfving, militär expert

Ukrainarna har slagit till mot mål inne i Ryssland, ända så långt bort som Murmansk, trots att väst belagt vapenstödet med restriktioner. Militären har även ockuperat en bit av Ryssland, i regionen Kursk.

Samtidigt har ukrainarna tagit drönarkriget till en helt ny nivå.

– Relativt tidigt i konflikten var ukrainarna bäst på att använda drönare, sedan har de utvecklat ytterligare drönartyper och tillverkar dem i stor mängd, säger Jörgen Elfving som tidigare varit verksam i svenska Försvarsmakten.

Ryssland har å sin sida lyckats bra med sin telekrigföring, att störa ut ukrainarnas elektronik i ledningssystem, drönare och precisionsstyrd ammunition. Som DN tidigare berättat ska bara 6 procent av de svenskutvecklade Excalibur-granaterna ha träffat målet innan ukrainarna slutade använda dem på slagfältet. Även den markbaserade roboten GLSDB, som tillverkas av svenska Saab och amerikanska Boeing, ska ha påverkats negativt och sägs inte längre användas på slagfältet.

– Telekrigföring är något som Ryssland har satsat på under lång tid, säger Elfving.

Ryssarna har även använt sig av en innovativ taktik på slagfältet genom att blanda drönare, ballistiska robotar och kryssningsrobotar vid attacker.

– Det är en utmaning för det ukrainska luftförsvaret, som får tre olika mål att hantera. Det gäller att upptäcka dem, komma till verkan och prioritera vilka system ska man slå emot.

Utöver detta har Ryssland lyckats kringgå västs sanktioner genom att få in elektroniska komponenter så att man kan fortsätta tillverka robotar.

Charlotta Rodhe, statsvetare

Ukrainas framgångar i Svarta havet har gjort att landet åter kan exportera spannmål till världsmarknaden. Exporten över havet är nu uppe på nivåer som liknar dem före den fullskaliga invasionen, enligt de senaste siffrorna från branschorganisationen Ukrainska spannmålsförbundet.

– Det innebär inte minst att man nu kan få in pengar, säger Charlotta Rodhe vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet.

Hon lyfter också Ukrainas diplomatiska förmåga.

– I princip allt militärt stöd som Ukraina har fått är ett resultat av diplomatiska ansträngningar.

Samtidigt har Ryssland lyckats hålla tillbaka stödet genom att sätta ”hjärnspöken” i västerländska ledare. Kreml har talat vitt och brett om röda linjer samtidigt som man har försökt sätta bilden att Ryssland är en kärnvapenmakt – och att sådana inte kan förlora krig.

– Så är det ju inte, allt det där är bilder som Ryssland gärna vill att vi ska ha i huvudet, eftersom det påverkar det västerländska beslutsfattandet.

Det här har resulterat i att Ukraina har fått allt vapenstöd för sent.

Ryssland har också lyckats diplomatiskt. I oktober är landet värd för Brics-toppmötet, där en rad länder som vill utgöra en motpol till västs ekonomiska dominans ingår, trots att Putin är efterlyst för krigsbrott av Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

– Då kommer han att stå och skaka hand med en massa internationella ledare. Ryssland har i mångt och mycket lyckats med att inte få en ganska stor del globala aktörer emot sig.

Hans Liwång, vapenexpert

Ukraina har orsakat stor skada på ryssarnas Svarta havsflotta och sänkt flera fartyg med en kombination av sjödrönare och små välutbildade förband.

– Genom att använda den information man har till väl valda nålstick har man tvingat Ryssland att helt och hållet dra sig tillbaka från västra delen av Svarta havet, säger Hans Liwång.

Samtidigt har ukrainarna varit duktiga på ”källartillverkning”, att snabbt bygga upp en tillverkning av krigsmateriel utan att ha stora fabriker i ryggen, både när det gäller drönare och annat som bygger på digital teknik.

Ryssarna har å sin sida lyckats ställa om till en krigsbaserad industri, trots ekonomiska och materiella sanktioner. De har hittat internationella samarbetspartners och importerar krigsmateriel som ammunition från Nordkorea och drönare från Iran.

Ryssarna har också lyckats anpassa sig till de vapen de har och väljer – precis som ukrainarna – innovativa metoder.

– De har konstaterat att de måste komplettera traditionellt militärt materiel med drönare för att slå långt in i Ukraina och spana långt över fronten.

Läs mer:

Så bevakar Ryssland sin 6 000 mil långa gräns

Soldater vittnar om offensiven in i Ryssland: ”Adrenalinkick”

Share.
Exit mobile version