Hösten 2022. Femte säsongen av den brittiska Netflix-serien The Crown har premiär.

På en match i hästpolo hamnar den nyskilda prinsessan Diana oväntat bredvid en lite excentrisk, egyptisk miljardär. Han heter Mohamed al-Fayed. Och han har betalt dyrt för att sitta där.

– Call me Moumou, säger den äldre mannen vänligt.

Han äger varuhuset Harrods, och har växt upp i Egypten under brittiskt styre. Nu vill han till varje pris att Diana ska lära känna hans son, Dodi al-Fayed.

Hur historien slutar är väl känt: bilen som kör in i en tunnel i hög hastighet i Paris, ljudet av bromsar, sladdande hjul. Dianas tragiska död. Även hennes älskare Dodi al-Fayed dör i olyckan.

Mohamed al-Fayed är den sörjande fadern. Tidigare i serien har han framställts med en viss excentrisk charm, om än också auktoritär och osympatisk som far.

Det är en bild som provocerar hans offer.

– Visst kunde han slå på charmen. Men han var ett monster. Folk borde inte minnas honom så, säger Sophia Stone, som är en av de kvinnor som mötte Mohamed al-Fayed i verkliga livet.

Hon intervjuas i en ny BBC-dokumentär, där al-Fayed anklagas för ett stort antal sexuella övergrepp – som ska ha pågått under flera decennier. Det nämndes inte med ett ord i Netflixserien.

Varuhuset Harrods ligger i Knightsbridge, söder om Hyde Park. Under 1980- och 90-talen var det närmast ett obligatoriskt stopp för utländska turister i London. Om inte annat så för att säga att man varit där. Världsstjärnor som Bruce Willis, Demi Moore, Pierce Brosnan och medlemmarna i Spice Girls shoppade där, och när Michael Jackson kom på besök stängde ägaren Mohammed al-Fayed varuhuset för en dag, så att superstjärnan kunde botanisera ostört.

al-Fayed köpte Harrods 1985 – väl medveten om dess status. Många unga drömde då om att jobba på Harrods, som ett första steg i en karriär i mode- eller underhållningsindustrin.

En av dem var Sophia Stone, som anställdes som klädsäljare 1988.

– Jag minns första gången jag träffade Mohamed. Livvakterna kom först. Sen kom han gående, leende, och vänlig. Han sade hej och frågade hur jag mådde.

– Jag kände mig lite nervös och förstod inte riktigt varför han pratade med mig.

Sophia Stone var 20 år då. Dagen efter blev hon uppkallad till chefens kontor. Det låg på 60 Park Lane, öster om Hyde Park. En tjugotal unga kvinnor arbetade redan där.

Mohamed al-Fayed frågade vad hon ville göra. Gärna inköp, svarade hon.

– Det kan jag nog ordna.

Men Sophia blev först erbjuden jobb som en av hans personliga assistenter. Bara ett krav fanns: att genomgå en läkarundersökning. Den innehöll en grundlig gynekologisk undersökning, som Sophia Stone och många av de andra kvinnliga assistenterna upplevde som smärtsam och märklig.

– Sedan sade han att jag skulle kalla honom för ”pappa”. Och började ge mig långa kramar. Det var obekvämt, men jag tänkte att han kanske bara ville visa sig faderligt beskyddande.

Jobbet var trots allt bra, hon fick nya kläder och möjlighet att bo i en lägenhet i huset. Utsikterna till vidare karriär föreföll goda.

– Men så försökte han kyssa mig…

Det skulle följas av flera försök till våldtäkt, som Sophia Stone säger att hon lyckades värja sig ifrån. Och det var inte bara hon som ska ha utsatts för det. En annan kvinna vittnar om hur Mohamed al-Fayed kunde sitta med öppen gylf när hon kom in på hans kontor. Eller öppet bad om sexuella tjänster.

Sophia Stone och de andra assistenterna hävdar att de gjorde sitt bästa för att undvika fysiska närmanden: de stod nära dörröppningen, höll ett anteckningsblock framför bröstet, stod bakom en stol. Men al-Fayed lyckades ändå ofta tafsa på dem, enligt vittnesmålen.

Ett tjugotal kvinnor på Harrods har pratat med BBC om trakasserier och övergrepp i dokumentären. Fem kvinnor hävdar att de blivit våldtagna.

Flera av våldtäkterna uppges ha ägt rum i Villa Windsor i skogen Bois de Boulogne i centrala Paris. Sophia Stone var en av de kvinnor som fick följa med på en arbetsresa dit. Hon utsattes för ännu ett våldtäktsförsök där. Sedan sade hon upp sig – men gjorde inte någon polisanmälan. Liksom många andra av kvinnorna var hon rädd för repressalier, i form av stämningar eller våld av al-Fayeds privata säkerhetsvakter.

Han hade dessutom nära kontakter med polis och politiker: 1994 avslöjades att han betalat tusentals pund i kontanter till två konservativa ledamöter för att de skulle ställa frågor i parlamentet.

1995 rapporterade tidningen Vanity Fair om att något inte stod rätt till på Harrods. Mohamed al-Fayed hade låtit installera övervakningskameror överallt och telefonerna buggades av hans säkerhetsteam, skrev tidningen. Varje antydan till illojalitet ledde till sparken, samtidigt som många unga tjejer rekryterades som personliga assistenter. Artikeln innehöll inga detaljer om grova sexuella övergrepp.

Mohamed al-Fayed reagerade med att stämma tidningen – vilket hans advokater sedan skulle göra systematiskt när medier skrev något negativt om honom de kommande åren.

– Alla visste att kvinnorna behandlades illa, de som säger att de inte visste det ljuger, hävdar Tony Leeming, som var avdelningschef på Harrods.

Men det fanns inga bildbevis. Till skillnad från i varuhuset och de allmänna utrymmena på kontoret hade Mohamed al-Fayeds privata kontor varken några kameror eller mikrofoner. En kvinnlig HR-chef på Harrods berättar i dokumentären att hon försökte skydda en del tjejer – men sen själv blev överfallen och våldtagen på en arbetsresa med al-Fayed till Paris.

Vanity Fair fortsatte gräva, som ett slags försvar mot stämningen. Efter prinsessan Dianas och Dodi al-Fayeds död i bilolyckan 1997, bestämde sig dock tidningsledningen för att begrava de nya uppgifter man fått fram i utbyte mot att stämningen drogs tillbaka.

Det gjordes av ”sympati” med Mohamed al-Fayed.

– Då hade vi bevis för att han begått en rad övergrepp, säger en frustrerad utredare till BBC.

Hur många som utsattes för övergrepp efter det är fortfarande oklart. I skrivande stund har närmare 300 kvinnor anklagat Mohamed al-Fayed för trakasserier och sexuella övergrepp mellan åren 1985 och 2010. Många av dem har trätt fram efter att BBC-dokumentären sändes.

Mohamed al-Fayed avled i augusti 2023, 94 år gammal. Han förnekade in i det sista att han skulle ha begått några övergrepp. Hans son Omar al-Fayed skriver att han är ”förskräckt” över vittnesmålen och att offren bör få rättvisa.

Harrods nya ägare sedan 2010 är ett qatariskt konsortium. Det ber kvinnorna om ursäkt och skriver i ett uttalande att varuhuset i dag är ”en väldigt annorlunda organisation jämfört med den al-Fayed ledde mellan 1985 och 2010”.

Det var Metoo-vågen åren 2017–18 som gav Sophia Stone mod att ta kontakt med en advokat. Sedan inleddes ett arbete med att hitta andra offer. Enligt dokumentärteamet var det dock inte förrän Mohamed al-Fayed framställdes i relativt positiv dager i The Crown som många av kvinnorna bestämde sig för att tala med BBC.

Lyssna på DN Spotlight om anklagelserna mot al-Fayed:

SPOTLIGHT

Övergreppen bakom lyxfasaden på Harrods

0:00
/

22:39


https://media.pod.space/spotlight/1-harrodsskandalen_master_v5.mp3?source=dn-web

Share.
Exit mobile version