– Det är inte konstigt att det blir problem när ungdomar inte har något att göra, säger Torsten Jansson, entreprenör och vd för New Wave Group.
– För du kan inte å ena sidan säga till dem att de måste röra på sig, sluta hänga vid butiker eller sitta framför datorn och spela hela dagen, och å andra sidan inte se till att de har något vettigt att göra.
Det är en kylig morgon i den lilla orten Kosta som är förknippad med glasblåsning, men som numera tack vare Torsten Jansson också har en plats på idrottskartan.
Störst har framgångarna varit i bordtennis, den sport som Jansson själv ägnade sig åt som ung och som ligger närmast hans hjärta. Damlaget spelar i den högsta serien, och herrarna – där Jörgen Persson ibland är med och spelar – i den näst högsta.
Något som har lockat flera unga att börja. Det sistnämnda är viktigare än framgången i sig.
– Jag är hellre med och finansierar ett lag som kanske ligger i mitten av ligan men som har en bred ungdomsverksamhet, än att mina pengar går till ett lag som spelar i Champions League men som har en liten ungdomsverksamhet, säger Torsten Jansson.
– Sedan är det så klart viktigt med förebilder och därför roligt när det går bra, men om vi skulle ha spelare som bara flyger hit för matcher är frågan om de verkligen blir det.
När vi kliver in i den 10 000 kvadratmeter stora Craft arena – som invigdes drygt en månad före vårt besök – är allt så nytt att det fortfarande går att förnimma lukten av målarfärg.
Arenachefen Denis Velic, som också är tränare för ortens fotbollslag, beskriver på ett bra sätt känslan när man ser arenan för första gången:
– Du åker förbi skog, skog och sedan ytterligare några kilometer av skog, men när du är framme och ser arenan – och allt annat som ligger nära som hotell, spa, restauranger och köpcentrum – får du en storstadskänsla trots att du är i en liten håla.
Drygt 900 människor bor i Kosta, som ligger i Kronobergs län ungefär fem mil från Växjö, och innan vi pratar om nuet hoppar vi tillbaka i tiden för att förstå varför orten har en arena som många storstäder hade behövt och önskat.
Redan som ung insåg Torsten Jansson att han hade näsa för affärer. Det som började med att han tryckte t-shirts hemma i bohuslänska Dingle ledde så småningom till bildandet av företaget New Wave Group som på 90-talet bland annat förvärvade sportmärket Craft.
Efter att Craft först riktat in sig på plagg till längdskidåkare och cyklister sponsrar de numera även lag i herr- och damallsvenskan i fotboll, samt i en rad utländska fotbollsligor. Till det kan adderas ett stort antal europeiska handbollslag, och även individuella idrotter som till exempel friidrott och kanot.
Enligt Jansson går förklaringen till framgången att bryta ner i tre punkter: 1. Ett stort lager som garanterade snabb leverans, 2. Kläder som var anpassade till både kvinnor och män, 3. En satsning på merchandise (kringprodukter som klubbarna kan tjäna pengar på).
Det sistnämnda illustrerar han genom att berätta historien om när Hammarbys Kennedy Bakircioglu efter sitt frisparksmål mot Göteborg 2018 fångade en inkastad ölmugg, och tog sig en klunk.
– Tack vare att vi har glasbruk kunde vi veckan efter leverera ett ölglas med en hyllning till Kennedy som klubben sålde massor av.
2005 köpte Torsten Jansson och New Wave glasbrukskoncernen Orrefors Kosta Boda, och med tiden blev Kosta hans och familjens bas.
– Under en tid var det mycket problem här i Kosta med inbrott, klotter och skadegörelse. Det var så mycket att vi till och med startade ett eget säkerhetsbolag som bevakade våra grejer, berättar han.
Men att starta ett säkerhetsbolag var som att sätta ett plåster på ett sår som fortsatte att blöda. Skulle något förändras i grunden räckte det inte. Därför bestämde sig entreprenör Jansson för att se vad som behövdes göras för att komma till rätta med roten till problemen.
– Då upptäckte jag att det som fanns att göra för ungdomar var en ungdomsgård i Folkets hus som var öppen 1,5 timme i veckan. Pingisklubben hade ingen ungdomsverksamhet, och fotbollen var helt nerlagd.
Det ena ledde till det andra som det så ofta gör för Torsten Jansson. Han fick fart på bordtennisklubben, såg till att det nerlagda fotbollslaget startade igen och startade dessutom en kampsportförening.
– Nu är jag ju som sagt en gammal pingisspelare, men frågan är om inte kampsporten har gjort mest nytta. De har en uppsökande verksamhet som också riktar sig till ungdomar som har problem.
Någon kanske har tid att träna ett ungdomslag fyra timmar i veckan, något som hade varit helt omöjligt för mig. Vad jag däremot kan göra är att satsa pengar.
Med tiden föddes tanken att samla all verksamhet i en multiarena.
– Vi insåg att om vi skulle skapa en magnet – som flera än våra klubbar har glädje av – var det tvunget att bli stort. Då tillkom bowling, padel, boule och det andra.
– Boulen har blivit väldigt bra. I och med att den främst lockar lite äldre får vi en åldersmix i hallen, vilket ger många fördelar.
Drygt 150 miljoner kronor har det kostat att bygga Craft arena som finansierats genom Janssons privata bolag Torsten Jansson Commercial Property.
– I det läget som vi befinner oss i måste alla göra någonting, och jag tror verkligen på att idrotten är en bra fostran. Det är därför jag inte förstår den nedmontering av idrotten som jag tycker politikerna står för, säger Torsten Jansson.
– Någon kanske har tid att träna ett ungdomslag fyra timmar i veckan, något som hade varit helt omöjligt för mig. Vad jag däremot kan göra är att satsa pengar. Båda sakerna är viktiga, för vi måste hjälpas åt om inte de sociala problemen i samhället ska fortsätta att öka.
Han fortsätter att prata länge om betydelsen av att ge ungdomar stöd och hjälp tidigt i livet, i stället för att försöka lösa problemen i efterhand.
När han är klar börjar vi prata pengar.
– Undrar du över ekonomin i en sådan här anläggning så går den inte riktigt ihop, säger Torsten Jansson och ler.
– Nu är jag ju affärsman så självklart kommer jag att göra allt för att det ska gå plus minus noll, men budgeten för det första året ligger på minus åtta miljoner om jag minns rätt.
Men han tror att arenan kan få stor betydelse även ur ett företagsperspektiv.
– Långsiktigt kan den vara bra för affärerna som vi har på orten. Det kan bli lättare att rekrytera folk, ungdomar kanske blir kvar här lite längre och så vidare. På så sätt kan arenan vara hjälp till självhjälp.
I B-hallen avgörs den här dagen slutspelet i Ligacupen i bordtennis.
Både Kostas herrlag och damlag är i final i cupen som kan liknas vid fotbollens Svenska cupen.
– Arenan betyder otroligt mycket för bygden så klart, men också för bordtennisen i stort, säger Svenska bordtennisförbundets generalsekreterare Thomas Buza som är på plats.
I september avgörs U13-EM i bordtennis i Kosta.
– Det kan kanske låta märkligt att ha ett Europamästerskap för 13-åringar så därför vill jag först säga att det är ett speciellt mästerskap där flickor och pojkar spelar tillsammans i lag.
Med det sagt berättar Thomas Buza om när han sålde in Kosta som arrangör trots att arenan då inte var klar.
– Det är första gången som jag har budat på arrangemang utan att ha haft en färdigbyggd hall. Det är annars det första du måste visa, berättar han och skrattar.
– Men jag visste att jag med säkerhet kunde garantera att det skulle bli en arena i världsklass. Och jag fick rätt.
Någon timme innan cupfinalerna ska starta kommer Jörgen Persson till arenan. Den tidigare storspelaren – som de senaste åren har varit förbundskapten – hoppade förra säsongen in och spelade ett par matcher för Kosta SK.
– När jag kom hit i dag passade jag på att filma arenan från utsidan för den är otroligt maffig. När man dessutom kan visa hur nära det är till allting blir det ännu häftigare, säger Jörgen Persson.
– Det gör att arenan är perfekt att använda för lägerverksamhet. I och med att det inte är några avstånd kapar du bort en massa onödig tid som annars går till resor.
Den här dagen är han på plats i Kosta som prisutdelare. Herrsegraren i Ligacupen kommer att tilldelas ”Jörgen Perssons pokal”. Dagen efter ska han dock göra säsongsdebut för Kosta i en seriematch.
Fakta.Klubbarna i Kosta som Jansson stöttar
Kosta SK Pingis
I fem år har Torsten Jansson, som själv spelade bordtennis som ung, stöttat klubben. Under de åren har både dam- och herrlaget avancerat snabbt uppåt i seriesystemet.
Den här säsongen återfinns damlaget i högsta serien, och herrlaget i näst högsta.
Kosta IF Fotboll
När den tidigare Österspelaren Denis Velic anställdes som ny tränare inför säsongen 2023 började klättringen uppåt. Klubben låg då i division 6. Nästa år spelar A-laget i division 4. Även här är grundtanken att bygga laget med spelare från närområdet.
Kosta Kampakademi
Sommaren 2021 tog Torsten Jansson kontakt med Johan Åkerberg, med 30 års erfarenhet av kampsport och som själv tävlat i thaiboxning på hög nivå, och frågade om han var intresserad av att leda verksamheten i Kosta.
Precis som de övriga klubbarna som Jansson stöttar erbjuder de träning för nybörjare, men har också en elitsatsning.
Torsten Jansson om idrottssatsningarna i Kosta:
”Hur bra alla föreningar kan bli när det gäller elitsidan hänger på att vi också får in flera sponsorer. Jag har ingen möjlighet att ensam täcka tre sporters elitsatsning, plus ungdomsdelen”, säger Torsten Jansson.
”Nu när andra har sett effekterna av våra satsningar har det tydligt märkts att intresset har väckts. I dag har vi 40 företag – som hör hemma mellan Växjö och Kalmar – som går in med 40 000 var per år. Kan vi fortsätta att utöka det ytterligare skulle jag till exempel gärna se ett derby mellan Öster (nya i allsvenskan) och Kosta om ett antal år”, fortsätter Jansson med ett skratt.
Kostas herrlag är med i toppen av superettan, och har goda chanser att ta steget upp i den högsta serien nästa säsong.
– Det tror jag att de gör, men lägg inte det ansvaret på mig. Det får övriga spelare ta, säger Persson och skrattar.
Efter framgångarna i OS valde Jörgen Persson att inte förlänga kontraktet som förbundskapten. Tiden att göra något annat var kommen. Riktigt vad det blir är ännu inte klart.
– Jag har sagt att jag ska ta det här året på mig att bestämma det, och året är ju inte slut än.
– I och med att resandet har varit en stor del i mitt liv tror jag inte att jag kommer vilja vara på en och samma plats hela tiden, men rent konkret vad det blir får vi se. Jag pratar också med förbundet en del om att kanske göra något med ungdomar.
Grunden för både Kostas herr- och damlag i bordtennis har varit att bygga laget med i huvudsak spelare från regionen.
I den kategorin platsar Malte Möregårdh, som har tillhört klubben sedan 2019. Visserligen bor han i Eslöv men han kommer från Hovmantorp som ligger drygt två mil från Kosta.
I likhet med alla som vi möter under timmarna i Kosta är han noga med att understryka att hållbarhet är ett nyckelord för hela verksamheten.
– I och med arenan har vi möjlighet att se till att vår ungdomsverksamhet växer, och vi har redan märkt att flera har börjat spela. Ska det här bli den långsiktiga satsning som vi alla vill är eliten viktig som draglok, men det är bredden som garanterar att det blir något som håller över tid, säger Malte Möregårdh.
Med avancemang uppåt i seriesystemet har några spelare utifrån förstärkt både herr- och damlaget, men de är kryddan som förfinar anrättningen. Inte basen.
Sent på kvällen hörs segerjubel i arenan. Finalerna slutar med seger för både Kostas herr- och damlag.
Bland spelare med anknytning till orten är det omöjligt att kringgå frågan om Malte Möregårdhs lillebror dubbla OS-silvermedaljören Truls Möregårdh kan vara aktuell för klubben.
Kommer ni försöka locka hit honom om herrlaget tar steget upp?
– Eftersom han är från området hade det så klart varit kul, säger sportchef Pär Gerell med ett skratt.
– Men eftersom vi har avancerat en division per år gäller det att vi hänger med på alla fronter. Så var det landar är det för tidigt att prata om.
Torsten Jansson sitter vid bowlingbanorna, och stoppar in den ena snusen efter den andra i snabb takt. Efter en som vanligt hektisk vecka med både långa och korta resor njuter han av att ha en helg hemma i Kosta framför sig.
När arenan är klar blickar han nu mot nästa projekt, byggandet av ett sporthotell. Redan nu finns Kosta Boda Art Hotel, som i folkmun kallas för glashotellet, knappt 100 meter bort men för att möjliggöra för idrottsklubbar att anordna ungdomsläger vill han kunna erbjuda ett något enklare hotellalternativ.
– Sporthotellet kommer att ha tolv vanliga dubbelrum, och tolv sovsalar med åtta bäddar i varje, säger Torsten Jansson som hoppas på byggstart till sommaren.
Han har naturligtvis flera planer.
– Vi har varit i kontakt med ett par närliggande kommuner och sagt att deras ungdomar är välkomna hit på samma premisser som de som bor i Kosta eller Lessebo kommun. Vi har föreslagit att de ska köra en buss till hallen här när skolan slutar som sedan går tillbaka vid 19–19.30. Då kommer vi också erbjuda läxhjälp här.
– Den enda kostnaden för kommunerna är i så fall bussen. Det ska bli kul att se om de hoppar på det.
Fakta.Craft arena
Plats: Kosta i Kronobergs län i Småland.
Invigdes: 9 november 2024.
Total yta: 10 000 kvadratmeter fördelat på två plan.
Idrott och andra evenemang
Även om Craft arena i grunden är en idrottsanläggning är den också byggd för att både kunna fungera vid arrangemang som till exempel nyligen genomförda ”Näringslivsdagarna” och konserter/uppträdanden. Man har bland annat visat intresse för att få en av deltävlingarna i Melodifestivalen.
Utöver idrottsevenemang som Ligacupen i bordtennis har man också i december stått värd för handbollsmatchen mellan Amo från Alstermo, som ligger drygt tre mil från Kosta, och Ystad. Även i mars kommer Alstermo att spela en ligamatch i arenan.
Utöver tävlingar och cuper är planen att få klubbar/förbund från olika sporter att förlägga både träningsläger för barn och ungdomar och landslagsläger i Kosta.
A-hallen: 2 100 sittplatser.
B-hallen: 700 sittplatser.
Bordtennis: 20 permanent uppställda bord.
Kampsport: 200 kvadratmeter yta, primärt för thaiboxning, men ringen kan även användas för vanlig boxning.
Boule: Tio dubbelbanor.
Bowling: Fyra banor.
Gym: 500 kvadratmeter yta med fria vikter, träningsmaskiner och löparbana där man kan köra sprinttester.
Golfsimulatorer: Tre stycken.
Padel: Två banor.
Loger: Fem stycken.
Konferensrum: Förlängd arm till både hotellet och lodgen.
Serveringar: Två stycken.
Övrigt: Massagerum, omklädningsrum, domarrum, kontor och showroom för Craft-produkter. 26 kvadratmeter stora digitala skärmar monteras i respektive hall.
Fakta.Torsten Jansson
Född: 16 september 1962.
Familj: Gift med tidigare S-ministern Ulrica Messing, i dag landshövding i Blekinge. Fyra barn från tidigare äktenskap och två bonusbarn.
Bor: I Kosta.
Yrke: Grundare, vd och storägare i profilklädesbolaget New Wave Group. Företaget har tre rörelsesegment: 1. Företag, med profilkläder, yrkeskläder och gåvor, 2. Sport & Fritid samt 3. Gåvor & Heminredning.
I det tredje segmentet ingår bland annat produkter från Kosta Boda och Orrefors, som bolaget förvärvade 2005. Här ingår också Destination Kosta vars uppdrag är att främja besöksnäringen i Kosta.