Bland de testade lökarna – inköpta i Sverige men odlade i Nederländerna – hittades rester av hormonstörande ämnen, cancerframkallande kemikalier och gifter som är skadliga för bin och vattenlevande organismer.
Totalt innehöll 19 av 21 konventionellt odlade lökar bekämpningsmedelsrester, flera av dem med substanser som är förbjudna inom EU.
– Det är oroande att vi fortsätter hitta miljöskadliga ämnen i helt vanliga trädgårdsväxter, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.
– Växter som ska ge glädje i våra trädgårdar borde inte samtidigt skada naturen.
Granskningen omfattade tulpan-, krokus- och påskliljelökar. Fyra av sju tulpanlökar innehöll ämnen som är förbjudna enligt EU-lagstiftning. Nio lökar innehöll PFAS-ämnen – svårnedbrytbara kemikalier som kan skada vattenlevande djur.
13 av 21 lökar innehöll dessutom ämnen som kan orsaka cancer, genetiska skador eller påverka fertilitet och fosterutveckling.
Dock var halterna av bekämpningsmedlen generellt låga, mellan 0,01 och 3,7 mg/kg. Medelhalten i lökarna var 0,19 mg/kg.
Innebär så låga halter någon hälsorisk för den enskilda trädgårdsodlaren?
– Sannolikt inte. Men det är allvarligt att nästan hälften av lökarna innehåller PFAS. Även om halterna i löken är låga för individen, är det ett stort problem att PFAS finns i bekämpningsmedel eftersom dessa ämnen hamnar i våra vattendrag och kan vara skadliga även i låga koncentrationer, säger Karin Lexén.
Granskningen visade samtidigt tydliga skillnader mellan odlingsmetoderna. Bara en av nio ekologiskt odlade lökar innehöll några rester alls av bekämpningsmedel.
– Det här visar hur stor skillnad det gör att välja ekologiskt. Det är ett effektivt sätt för konsumenter att minska sin egen påverkan och samtidigt skydda pollinatörer och vattenmiljöer, säger Karin Lexén.
När det gäller blommande lökar i kruka var resultaten också mer positiva: Endast två av 20 testade växter innehöll rester av bekämpningsmedel – och ingen av de svenskodlade.
Förra året gjorde Naturskyddsföreningen en undersökning som fokuserade på perenna sommarblommor och fröer till sommarblommor som marknadsfördes som ”bivänliga”. Där hittade man totalt 68 olika bekämpningsmedel, inklusive ämnen som var direkt skadliga för bin.
Jämfört med perenna sommarblommor verkar vårblommande lökar vara mindre besprutade.
Att endast två av de 20 testade krukväxterna innehöll rester av bekämpningsmedel tyder också på att de skadliga ämnena inte verkar ”följa med upp” i blommorna där bin och andra pollinatörer ska äta.
Läs mer:
Giftiga bekämpningsmedel upptäckta i ”bivänliga” trädgårdsväxter