I slutet av 2023 attackerades en tioårig turkisk pojke av flera herrelösa hundar när han var på väg till skolan. Händelsen fick Erdogan att lova en lösning på det stora antalet gatuhundar i landet. Enligt presidenten har också 55 människor omkommit i bilolyckor som orsakats av att djuren tagit sig ut på vägbanan.
Efter intensiva debatter och reviderade förslag klubbade parlamentet i somras en ny lag som innebär att härbärgen ska omhänderta, vaccinera och kastrera hundar. Därefter ska djuren adopteras bort. Hundar som är sjuka eller aggressiva ska avlivas.
Djurrättsaktivister är kritiska mot den nya lagen, som i en tidigare version skulle betyda att hundar som inte har fått en ägare inom 30 dagar avlivas. Motståndarna pekar på att de härbärgen som finns redan i dag är underfinansierade.
– Eftersom det inte finns plats kommer de att avliva djuren, säger aktivisten Fatma Birtekin till SVT.
Lagstiftningen har lett till protester på flera håll i landet. För vissa av demonstranterna står djurrättigheter i fokus, andra är regeringskritiker som anser att lagen är ännu ett sätt för Erdogans parti AKP att öka kontrollen över samhället.
Men alla är inte negativa. Organisationen Säkra gator grundades av Murat Pinar, vars dotter avled efter att ha blivit påkörd av en lastbil som väjde för en gatuhund i Antalya.
– Tidigare åtgärder har inte varit tillräckliga, säger han till The Guardian.