Regeringens skogspolitiska utredning, som syftar till att utveckla ett konkurrenskraftigt skogsbruk med lika stor vikt vid produktion och miljöhänsyn, har redan som utkast väckt starka reaktioner från forskare och miljöorganisationer.
Nu kommer kritik även från politiskt håll.
Miljöpartiet menar att förslagen inte kommer att lösa de verkliga problemen som svensk skog står inför.
– Det är ett tyckande och önsketänkande från skogsindustrins håll som nu följs upp av olika radikala förslag som saknar vetenskaplig grund, säger Rebecka Le Moine, Miljöpartiets talesperson för biologisk mångfald och medlem i utredningens parlamentariska referensgrupp.
Enligt Rebecka Le Moine saknas konsekvensanalyser för många av förslagen. Som exempel nämner hon användningen av en ny modell för skogens klimatnytta som tagits fram av skogsindustrin, förslagen om kloning av snabbväxande träd, ökad gödsling och lättnader i restriktioner för främmande trädslag.
Hon menar också att det är fel att införa ekonomiska hänsyn i miljömålssystemet.
– Det riskerar att ytterligare urvattna ett av de få verktyg vi har för att kunna följa upp hur skogsbruket fungerar för våra ekosystem.
Miljöpartiet ser också med oro på förslaget att flytta ”politiskt känslig” rapportering av skogsdata från Naturvårdsverket till regeringen. Rebecka Le Moine befarar att detta riskerar både tilliten till det demokratiska systemet med oberoende myndigheter och förtroendet hos den svenska skogsindustrins kunder, som förlitat sig på Sveriges miljölagstiftning och sakliga uppföljning.
Enligt direktivet ska utredningen utveckla ett stabilt och förutsägbart regelverk som främjar ett långsiktigt hållbart och konkurrenskraftigt skogsbruk. Vad har Miljöpartiet för politik som kan säkerställa det?
– Vi behöver satsa mer på att förädla skogen. Nu blir 80 procent av skogen pappersmassa, biobränsle och andra kortlivade produkter. I stället behöver vi arbeta upp ett ökat ekonomiskt värde för vår skog genom ett hållbart skogsbruk där träden får växa längre och ge upphov till mer långlivade produkter.
DN har sökt utredaren Göran Örlander, som avböjer att kommentera kritiken.
Läs mer:
Utredning vill ändra svensk skogspolitik i grunden
Det här säger vetenskapen om skogens klimatnytta