Migrationsverket anser inte att Davita Nassuna kunnat bevisa att hon är lesbisk och hon ska därför utvisas. Också migrationsdomstolen landade i samma beslut och migrationsöverdomstolen nekade henne prövning.

Beslutet har mött hård kritik från bland andra L-toppen och riksdagsledamoten Anna Starbrink som vill att det rivs upp.

När DN på torsdagen träffar migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M), avböjer hon att svara på frågor om Davitas fall.

– Skulle jag kommentera enskilda ärenden så skulle jag bli KU-anmäld. Migrationsverket och domstolarna är självständiga.

Men hon berättar att hon så sent som i juni besökte det aktuella landet.

– Jag har precis varit i Uganda och träffat människorättskämpar som arbetar varje dag för att stärka rättigheterna för hbtqi-personer. Det är något jag personligen brinner väldigt, väldigt starkt för, säger Maria Malmer Stenergard.

På plats besökte hon ett flyktingläger och följde Migrationsverkets uttag av kvotflyktingar. Hon träffade också företrädare för Ugandas regering, bland andra vice utrikesministern, med vilken hon lyfte hbtqi-personers situation.

– Jag har tagit upp den här frågan med ministern. Genom biståndet så finansierar Sverige mycket av den verksamheten som handlar om att stärka mänskliga rättigheter på plats. Så det är en viktig dialog för regeringen att föra.

I ett pressmeddelande efter resan säger Maria Malmer Stenergard att Sverige behöver stötta länder som Uganda som tar ett stort ansvar för flyktingar – ”som därigenom kan stanna i regionen i stället för att bege sig på en farlig resa mot Europa”.

Just nu gör Statskontoret en översyn av asylprocessen på regeringens uppdrag. Syftet är att öka kvaliteten, enhetligheten och rättssäkerheten i Migrationsverkets beslut. I direktiven lyfts bland annat bedömningen av hbtqi-personers ärenden. Ministern säger att hon ser fram emot utredningen som ska lämnas till regeringen i oktober.

– Jag tror att man löpande måste utvärdera för att säkerställa att vi har en rättssäker process. På det stora hela är min bedömning att vi har det. Med det sagt är det viktigt att Statskontoret fått det här uppdraget och att man tittar särskilt på hbtqi-personer och konvertiter som är ganska svåra ärenden. När vi nu driver en mycket stram politik är det oerhört angeläget att vi verkligen säkerställer att vi har ett rättssäkert system.

Migrationsministern har tidigare sagt till DN att regeringen prioriterar att ge skydd till hbtqi-personer vid kvotflyktinguttag, bland annat från Uganda.

Läs mer:

Lesbiska Davita ska utvisas till Uganda: ”Jag fruktar för mitt liv”

Share.
Exit mobile version