De har 15 minuter på sig att memorera för- och efternamn på 134 AI-genererade personer.
Ett fyrtiotal skarpa hjärnor i åldrarna 10 till 70 sitter bänkade med datorer och hörselkåpor i konsertsalen i Lunds stadshall.
Helt knäpptyst måste det vara. Ingen får röra sig eller yppa ett ljud. VM i minne pågår.
– Jag har själv använt cyklop med svart eltejp och borrhål framför ögonen för att stänga ute alla intryck, säger Martin Nilsson, en av tävlingsarrangörerna från Svenska Minnesförbundet.
Som regerande svensk mästare i minne avslöjar han hur han hade gjort för att kamma hem vinsten i första tävlingsgrenen.
– Låt säg att namnet ”Charhan” ska memoreras. Jag använder den första kopplingen som dyker upp när jag ser bilden. Han kanske har högt hårfäste eller rosig hy. Sedan använder jag namnet. Charhan blir char… som i charkbräda!
Martin Nilsson är till vardags lärare i psykologi på Katedralskolan i Lund. Där driver han Sveriges första kurs i minnesteknik.
En våning ner från tävlingslokalen håller en av hans elever föreläsning om hur hon lärt sig använda minnesteknik i studierna. På internationella Pi-dagen i våras var 18-åriga Isabella Johansson den elev som utöver tusen decimaler av Pi kunde memorera den svenska regentlängden, världens till ytan 56 största länder, grundämnena i det periodiska systemet samt alla Oscarsvinnare sedan 1970-talet i kategorin bästa film. Därför kan hon numera titulera sig skolans minnesmästare.
– Mitt bästa tips för att komma ihåg saker är att skapa så kallade minnespalats, till exempel ens hem, där man lägger ut minnesvärda bilder, säger Isabelle Johansson och involverar åhörarna i ett test på temat världens största länder.
Det är Putin som står och talar vid ett podium (Ryssland), plötsligt kommer en Kanadagås och bajsar på hans huvud (Kanada) En bit bort finns en stor saftig hamburgare (USA) som en eldsprutande drake äter upp (Kina)…
– De ska vara så överdrivna och roliga bilder som möjligt för att faktiskt komma ihåg, säger Isabella Johansson.
Hon använder minnestekniker både för att komma ihåg begrepp och när hon ska hålla presentationer.
– Då slår jag ihop första bokstäverna i ämnena jag ska prata om och gör bilder till dem, så blir det som ett manus.
Efter visst teknikstrul börjar tävlingsdeltagarna trilla ut i stadshallens foajé. Dagens två första grenar – namn kopplade till ansikten och binära tal – är avklarade.
19-årige Algot Kullberg från Växjö känner sig alert. Han är en av tre svenskar som tävlar i världsmästerskapen.
Vilket är ditt bästa tips till den som vill öva upp sitt minne?
– Att försöka göra något väldigt kreativt med informationen man ska komma ihåg. Ska jag till exempel handla majs, gurka och morot tänker jag mig att majsburken tar tag i gurkan och bankar ner en morot i marken.
Om du ska översätta tekniken till en massa svåra siffror?
– Då kopplar jag varje siffra till en bild eller person och gör en historia med bilderna i ordning.
Fakta.VM i minne
Den 22-24 november arrangeras VM i minne i Lund då 41 deltagare från 15 länder gör upp om titeln ”Världens bästa minne”.
Tävlingen har arrangerats årligen sedan 1991 av IAM, International Association of Memory.
Detta är första gången tävlingen avgörs i Sverige.
Svenska Minnesförbundet, grundat av Idriz Zogaj, är arrangör.
Totalt består VM-helgen av tio grenar. Några av deltagarna kommer ända från Indien och Japan. En som känner sig hemma i sällskapet är Idriz Zogaj, arrangör och grundare av Svenska minnesförbundet. Han började tävla i minne för tjugo år sedan.
– Då var jag ensam i Sverige, men sedan bildade jag svenska landslaget i minne och tio år senare vann vi VM.
Precis som andra minnesmästare tipsar Idriz Zogaj om att tänka i bilder och göra roliga historier för att bli bättre på att minnas.
– Saker som är roliga är lättare att komma ihåg, det har man sett i forskningen. Så under VM sitter deltagarna egentligen och gör roliga historier av väldigt abstrakt information hela tiden.
I en annan del av stadshallen har kollegan Martin Nilsson fått på sig ett slags badmössa med elektroder som ska mäta hans hjärnaktivitet. Senare under helgen ska en Lundaforskare undersöka om det går att läsa hans tankar med hjälp av AI.
– Svårigheten med hela det här evenemanget är att det händer en massa fantastiska saker i deltagarnas hjärnor, men ingen kan se det. Det ser bara ut som om alla skriver högskoleprovet i en hel helg, säger han.
Martin Nilsson har hittills lärt ut minnesteknik till omkring 800 elever. När vi tvivlande ställer frågan om kunskapen verkligen biter på alla svarar han med övertygelse.
– Än så länge har jag aldrig träffat någon som inte lyckats.
Fakta.Minnesmästaren Martin Nilssons handlelista
”Mitt bästa tips är att börja med det som kallas minnespalats, det kan vara något så enkelt som att man ska ha en inköpslista som man vill testa att verkligen komma ihåg. Då placerar man yoghurten i skorna i hallen – och då menar jag inte att man ska göra det på riktigt utan man får tänka sig att man gör det. Och så blir det lite kul när man lägger morötter i badrumsskåpet och så vidare. Helt plötsligt när man ska gå och handla så tänker man sig helt enkelt att man går genom sitt hus. Skorna, vad var det som stod där? Jo det var lite kletigt och kladdigt och kallt, ja det var yoghurten och i badrumsskåpet – oj där växer det morötter. Då blir det roligare att handla och man får dessutom lite hjärngympa under tiden”.