De våldsamma protesterna i Bangladesh har pågått sedan i mitten av juli. Hittills har minst 300 personer dött och hundratals skadats i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter, rapporterar AFP med hänvisning till polis och läkare i landet.

Nästan 100 personer, varav minst 14 poliser, dog bara under söndagen. Från och med söndag kväll råder utegångsförbud över hela landet, järnvägstrafiken är stoppad och klädindustrin – enorm i Bangladesh – har stängt ned, skriver Reuters.

På söndagen blockerades även tillgången till internet för andra gången sedan protesterna tog fart, meddelar mobiloperatörer i landet. Också tillgången till bredband och medieplattformar som Facebook och Whatsapp har begränsats.

Bakgrunden är en främst en kontroversiell lag om kvotering som ger familjemedlemmar till krigsveteraner tillgång till 30 procent av tjänsterna inom statsförvaltningen. Den uppges framför allt gynna grupper allierade med premiärministern Sheikh Hasina. Demonstranterna protesterar också mot korruption och bristande demokrati i Bangladesh.

Protestsamordnare Asif Mahmud har uppmanat demonstranter att under måndagen ta sig till huvudstaden Dhaka.

”Regeringen har dödat många studenter. Tiden är kommen för ett slutgiltigt svar”, skriver han i ett uttalande på sociala medier.

Volker Turk, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, ber om ett slut på det ”chockerande våldet” och uppmanar styret att visa återhållsamhet, rapporterar flera medier.

”Regeringen måste upphöra med att rikta in sig på de som deltar fredligt i proteströrelsen, omedelbart frige de som är godtyckligt frihetsberövade, återställa full tillgång till internet och skapa förutsättningar för en meningsfull dialog”, säger han i ett uttalande.

Share.
Exit mobile version