Maud och Linus Ek hade bestämt sig för att nästa bil skulle bli en elbil. När en rostskada upptäcktes på bakaxeln på deras Ford Mondeo bestämde de sig för att det var dags.
I november förra året köpte de en begagnad elbil och lämnade in sin Ford till skroten.
– Vi hade nog kunnat få en hyfsad slant för bilen, men i och med att skrotningspremien kom valde vi den vägen istället, berättar Linus Ek.
De fick ett intyg på att bilen var avregistrerad och skickade in en ansökan om skrotningspremie till Boverket, som fått i uppdrag av regeringen att hantera premien.
Själva summan, 10 000 kronor, var visserligen inte mycket i sammanhanget eftersom elbilen kostade 290 000 kronor – men det kändes bra att göra något som var bra för klimatet, tyckte Linus Ek.
– Fossilbilarna ska ju bort, säger han.
När regeringen presenterade skrotningspremien var det just så den var tänkt att fungera. Premien skulle bli tungan på vågen som leder till skrotning istället för försäljning av gamla fossilbilar. Enligt regeringens beräkningar skulle bilarnas livslängd förkortas med två år i genomsnitt. Om anslaget utnyttjades fullt ut och 50 000 bilar skrotades skulle det leda till 200 000 ton lägre utsläpp från trafiken, enligt regeringens promemoria.
DN har tidigare rapporterat att intresset för premien dock är betydligt lägre än regeringens kalkyler. Fram till och med 1 mars i år har endast 334 premier betalats ut. Om man utgår från regeringens kalkyl har skrotningspremien lett till en minskning på runt 1 500 ton koldioxid hittills. Det är ungefär lika mycket som vägtrafiken i Sverige släpper ut under en timma.
Efter rapporteringen har DN kontaktats av flera läsare som larmar om ett annat problem med skrotningspremien: en juridisk fallgrop som gör att man kan bli helt utan premie.
Efter några veckor undrade Maud och Linus Ek varför inga pengar dök upp på kontot. Linus Ek mejlade Boverket – och möttes av en kalldusch. Ett specifikt dokument, ett så kallat mottagningsbevis som skulle ha skickats från bilskroten till Transportstyrelsen, saknades för deras bil.
”Boverket kommer med ett beslut så fort problemet är utrett”, skrev myndigheten i ett mejl till Maud och Linus Ek.
Samtidigt hade en annan elbilsköpare, Simon Claesson i Norrtälje, fastnat i samma fälla. I höstas hade han sin gamla bil ute till försäljning och erbjöds 12 000 kronor, men valde istället att skrota bilen för att göra en klimatinsats.
– Jag tänkte också att det var säkrare och enklare göra en deal med myndigheterna än med en Blocket-köpare. Så blev det inte, säger han.
I början av mars fick de alla samma besked från Boverket: det blir ingen skrotningspremie, på grund av bilskrotens miss med mottagningsbeviset. Det går inte att lösa problemet i efterhand. Boverket kan inte göra några undantag från kravet.
Boverket uppger för DN att över 70 personer har blivit utan premie på grund av att misstag har begåtts med mottagningsbeviset. Det motsvarar ungefär var åttonde person som har ansökt om premien.
Simon Claesson har försökt överklaga beslutet, men utan framgång.
”Boverket tvivlar inte på dina uppgifter men förordningen är tyvärr utformad så att du som privatperson drabbas av skrotningsfirmans misstag”, skriver myndigheten i ett mejl till honom.
– Det hela är Kafkalikt. Det känns också som att ingen i regeringen riktigt bryr sig om detta, säger Simon Claesson.
I mitten av december larmade Boverket till regeringen om missen i lagstiftningen, i en så kallad hemställan där regeringen uppmanas ändra i lagstiftningen.
”Boverket finner det olyckligt att flertalet sökande, på grund av nuvarande formulering, går miste om skrotningspremie trots att bilen skrotats av en auktoriserad bilskrotare samt att skrotningsintyg har utfärdats. Den enskilde kommer i kläm utan att kunna göra någonting alls åt saken”, skriver Boverket i hemställan till klimat- och näringslivsdepartementet.
Hittills har ingen ändring föreslagits av regeringen. Boverket hänvisar till regeringen för frågor kring lagstiftningen. DN har sökt klimatminister Romina Pourmokhtari (L).
Läs mer:
Lågt intresse för regeringens skrotningspremie
EU-kommissionen backar om klimatkrav på bilar