På det statliga SIS-boendet Rebeckahemmet i Ekerö utanför Stockholm bor 21 flickor och unga kvinnor. De flesta vårdas med stöd av LVU och har levt i missbruk eller med självskadebeteenden.

I början av mars i år fick DN tips om allvarliga brister på Rebeckahemmet och har, sedan dess, talat med ett 20-tal personer som jobbar, eller har jobbat, på Rebeckahemmet.

Det har skapat oro internt. Tre anställda berättar att Rebeckahemmets högsta chef, David Söderman, har besökt institutionens avdelningar för att – upplever de – varna personal för att ”prata med media”.

– Han sa att våra ord kan bli förvrängda, berättar en anställd som var där.

I mitten av mars skickade David Söderman ut ett mejl till hela personalgruppen där han meddelade att ”det sprids flera rykten” om honom. Han uppmanade dem som hade ”information” att kontakta honom.

– Det kändes jättekonstigt. Som att han ville skrämmas eller tysta ned, säger ytterligare en anställd, som DN har pratat med.

Alla som arbetar inom offentligt finansierade verksamheter – som ett SIS-boende – är fria att lämna uppgifter till journalister. Den rätten regleras i grundlagen. Arbetsgivare får inte försöka ta reda på vem som lämnat uppgiften, då bryter de mot det så kallade efterforskningsförbudet.

Uppgifter om att David Söderman kan ha brutit mot lagen anmäldes till polisen av en anställd på Rebeckahemmet. Justitiekanslern, som utreder den här typen av brott, bekräftar att myndigheten nu har inlett en förundersökning gällande brott mot efterforskningsförbudet på Rebeckahemmet.

”Utredningen i ärendet ger anledning att anta att brott mot efterforskningsförbudet har begåtts”, skriver JK i sitt beslut om att inleda förundersökningen. Kammaråklagare Elin Henningsson vill inte uttala sig om huruvida misstanken är riktad mot en specifik person.

– Det jag kan säga är att jag har varit i kontakt med JK för att få veta vad man vill att vi lämnar för uppgifter. I övrigt kan jag inte ge några fler kommentarer just nu med hänsyn till förundersökningssekretessen, säger hon.

Institutionschefen David Söderman säger att han inte känner till förundersökningen. Han förnekar att han ska ha försökt eftersöka källor.

– Jag är fullt medveten om att man inte får göra det. Det jag säger till personalen är att om media kontaktar er är ni är fria att prata med dem. Men känner man att man inte är bekväm med det så finns det andra kontaktvägar och möjlighet att skicka frågan vidare inom myndigheten.

DN:s granskning publiceras inom kort.

Share.
Exit mobile version