Vad vill du tipsa om?

Det är fredag 30 augusti i fjol, lunchtid. En anställd vid polisens nationella kontaktcenter reagerar på ett meddelande som följer på frågan som alla tipsare möts av i webbformuläret.

Fem minuter senare ringer kontaktcentret en polis som länge jobbat med det olösta mordmysteriet i Gnosjö och ber henne snabbt läsa texten de just mejlat vidare:

”Hej! Den 13e November 2023 dödade jag en äldre kvinna i Gnosjö. Slog henne med hammare…”, inleds det.

Avsändaren, som bifogat namn, e-postadress och telefonnummer, lämnar också ett slags motiv. Om att ”tankar och fantasier” att döda alltid funnits där, först ”djur när jag var liten”, sedan människor.

Men han skriver också att han aldrig hade överlämnat sig om det inte ”varit för mycket skulder”.

Tre och en halv timme senare smäller regionala insatsstyrkan av en så kallad distraktionsgranat när de tar sig in i den lägenhet i Gnosjö där mannen som skickat meddelandet bor.

Den är välstädad, som om det väntas besök. Sängen är bäddad. I köket sitter knivar prydligt på rad på magnetlist.

Poliserna hittar mannen liggande på golvet i kattvinden. Intill honom på golvet en fällkniv och ett par hörlurar – och två större väskor fyllda med mängder av knivar, hammare och soft airguns.

När mannen lämnar koden till mobiltelefonen säger han att siffrorna bildar ett upp och nervänt kors.

Under första förhöret berättar han i detalj om hur han planerat och genomfört mordet på den 74-åriga kvinnan som skakat om lilla Gnosjö och efter åtta månader sett ut att bli olöst.

28-åringen hade gått helt under polisens radar.

På onsdagen, fem månader efter att han angett sig själv, inleddes rättegången i Jönköpings tingsrätt.

Visserligen har kammaråklagare Johan Stenberg en på många sätt enkel uppgift, men det är ändå en detaljerad utredning som han och polisen tagit fram för att beskriva vägen från den lille pojkens problem, upptäckta redan tidigt i skolan, fram till nu.

Mannens advokat, Carl-Oskar Morgården, tog till orda i rättssalen:

– Jag ser ingen anledning att ifrågasätta om min klients erkännande är korrekt.

Han sa också:

– Han vill sitta i fängelse på livstid. Han anser att det är bäst för honom att komma bort samhället och inte komma tillbaka.

I rättssalen är det tämligen fullt med medier och åhörare. Fokus i ett sådant här fall hamnar lätt på gärningsmannen. Därför var åklagaren Johan Stenberg noga med att inleda sin presentation med att visa en porträttbild på den 74-åriga kvinnan.

– Det är henne det här målet handlar om, som fått sitt liv förkortat.

28-åringen själv, kortklippt med uppkavlade tröjärmar och en stor tatuering på vänster arm, föreföll lyssna intensivt, han tittade hela tiden rakt fram och föreföll inte vika undan blicken för mordoffrets man och barn som nu satt mitt emot honom, som målsägare.

De kunde ha varit betydligt fler, dessa målsägare, om man får tro 28-åringens egen berättelse. Han är också åtalad för att ha förberett mord i Gnosjö vid minst sju tillfällen – han sökte efter äldre offer – men också på ett hotell i centrala Göteborg.

Han betalade drygt 6 000 kronor för att hyra in sig på hotellet i slutet av januari i fjol. Med sig hade han en speciell kniv och en soft air gun. Hans plan var att i första hand ta livet av en städerska på hotellet.

Han hängde upp en ”Stör ej”-skylt utanför dörren och ställde sig flera gånger att lyssna efter en städerska, har han berättat.

”Då stod jag ju med kniven och var beredd, eller så. Jag kunde höra ibland när de kom med städvagnen och så (…). Så för mig då så var det ju bara att, att göra det ju. Och då hade det ju blivit väldigt blodigt.”

Men han säger att han backade och tog tåget hem till Gnosjö. 28-åringen var orolig för att bli gripen och därmed inte kunna döda fler människor.

”Men sen är det ju klart att man var orolig för att man skulle bli gripen och sen inte lyckas just döda. Döda en till, eller så”, förklarade han.

För en lockelse fanns i att fortsätta kunna läsa i medier om jakten på den mystiske mördaren.

”Jag vill ju att folk skulle skriva så mycket som möjligt. Jag ville ju ha uppmärksamhet. För det ger ju en viss tillfredsställelse. Det är så, det är så just seriemördare också funkar.”

Under förhöret i rättssalen sa 28-åringen att hans sociala fobi gör det svårt att berätta. När åklagaren bad honom återkalla tankarna från 13 november 2023 sa han:

– Jag kände en varm känsla i hela kroppen, och att jag såg att jag har en chans fullfölja det hela.

Beskrivningen av de avgörande sekunderna fick många åhörare i rättssalen att sucka högljutt, och vissa valde att gå ut.

Fakta.Psykiatrisk diganos redan som liten

Inför rättegången har en rättspsykiatrisk undersökning genomförts där läkarna kommit fram till att 28-åringen inte lider av någon allvarlig psykiatrisk störning, vilket normalt innebär att han kan dömas till fängelse.

Åklagaren beskriver en uppväxt för 28-åringen med bland annat en rad psykiatriska utredningar, BUP-besök och familjehemsplacering – och den åtalades drömmar om att bli en seriemördare med sådana som Jeffrey Dahmer som förebild.

Källa: Åklagaren och polisen

Share.
Exit mobile version