Den S-ledda regionledningen i Stockholm har startat en genomgång av regionens många privata vårdval. Nu kommer förslaget att skrota ett av dem – det inom förlossningsvården – något oväntat från Moderaterna.
– Vi vill avskaffa vårdval förlossning, för att värna om det verkliga valet – att blivande mammor och pappor kan välja var deras barn ska födas, säger Axel Conradi, när vi träffas utanför Södersjukhusets förlossning, den klinik där allra flest nya stockholmare för första gången ser dagens ljus.
Att välja förlossningsklinik har stockholmarna kunnat göra långt innan marknadsreformen vårdval infördes 2009. Tanken med vårdvalet är att privata och offentliga kliniker ”tävlar” om patienterna, och att kvaliteten ska öka genom konkurrens.
Genom vårdvalet får förlossningsklinikerna betalt per förlossning, och det kan bli kännbart då antalet födslar de närmaste åren väntas bli historiskt få, varnar Moderaterna.
Nyligen beslutade den S-ledda hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm att dra ner kapaciteten på samtliga förlossningskliniker på grund av färre födslar. Men utan att dra ner på antalet barnmorskor.
– Det löftet blir svårt att hålla när ersättningen är 100 procent rörlig. Det gör intäkterna extremt känsliga för volymer. Vi behöver ett nytt ersättningssystem med fast ersättning, så att man inte kortsiktigt ska behöva spara på grund av lägre födelsetal, säger Axel Conradi.
Moderaterna, som drivit på utbyggnad av vårdval i regionen, har kommit fram till att vårdval förlossning spelat ut sin roll.
Har vårdval fått en dålig klang, så att ni vill komma bort från det?
– Vi vill varken komma från eller till vårdval. Men det gäller att skilja på valfrihet och vårdval, säger Axel Conradi.
Inne på sjukhusens kvinnokliniker möter vårdvalets ersättningssystem det traditionella sättet att fördela offentliga medel. Kvinnosjukvård utöver förlossningsvården finansieras med en fast påse pengar varje år.
Krocken blev tydlig på Södersjukhuset 2021 då kvinnokliniken gick med stort underskott, och det enda sättet att förbättra ekonomin var att öka antalet födslar.
Nu vill Moderaterna att sjukvårdsekonomins olika delar integreras.
– Förlossningsvård är ju i hög grad akutsjukvård. Vi tycker att förlossningsvården ska integreras i sjukhusavtalen, så att man inte tillfälligt behöver dra ner på barnmorskor, säger Axel Conradi.
Moderaterna lägger en motion vid nästa regionfullmäktige. Socialdemokraterna har fått förslaget beskrivet för sig, via DN.
– Sent ska syndaren vakna, vill jag säga till Moderaterna, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Talla Alkurdi (S), som framhåller att ersättningssystemet ska ses över.
Under nästa år kompenseras de sju förlossningsklinikerna för de sjunkande intäkterna genom 80 miljoner i statsbidrag som fördelas mellan dem.
Socialdemokraterna har i opposition velat att vårdval förlossning avskaffas, men efter maktskiftet 2022 finns vårdvalet kvar.
Varför vill ni hålla fast vid vårdval förlossning?
– Fördelen med ett särskilt avtal är att pengarna säkert går till förlossningsvården. Jag får titta på hur Moderaternas motion är utformad, säger Talla Alkurdi.
Fakta.Sjunkande födelsetal
Fruktsamheten har sjunkit både i Stockholms län och i landet sedan 2010. Trenden märks i hela Västvärlden. Under 2023 genomfördes 25 781 förlossningar i Region Stockholm, 432 färre än prognosen. Antalet födda barn väntas minska fram till 2027.
Vårdval är en marknadsreform som infördes i Stockholm 2008 med Filippa Reinfeldt (M) som sjukvårdslandstingsråd. År 2010 blev vårdval inom primärvården obligatoriskt i hela landet. Inom förlossningsvården infördes vårdval 2009 då den Moderatledda regionledningen ville få in privata inslag i förlossningsvården, gärna utanför akutsjukhus.
Region Stockholms inriktning var att införa vårdval enligt lagen om valfrihetssystem, lov, på alla områden där det var möjligt.
Läs mer: Efter 15 år med vårdval – nu omprövas jättereformen