Nervöst. Spänt. Lite kul i slutet.

Så sammanfattar Simona Mohamsson känslorna hon hade när hon stod på Almedalens scen knappt tre timmar efter att hon valts till Liberalernas nya partiledare.

– Det är klart att det är stort att vara nyvald och sedan få kliva upp och berätta varför man har tagit på sig det här uppdraget.

Ytterligare en timme senare höll hon sin första pressträff som partiledare. Där kom hon med några nya besked.

– Inom en vecka kommer statsministern på mitt initiativ att ombilda regeringen, sade Simona Mohamsson.

Om det innebär att hon själv blir statsråd, vilket är det troliga, ville hon på tisdagen inte svara på. Inte heller vilken post som i så fall vore aktuell. Hennes företrädare som partiledare, Johan Pehrson, är i dag utbildningsminister. Totalt har Liberalerna fem statsrådsposter.

Under Almedalsveckan blir det också en del ommöbleringar i Liberalernas ledning. En ny partisekreterare utses på onsdagen (för att ersatta Mohamsson själv). En ny partiledning kommer att utses på torsdag, det vill säga ett fåtal personer ut partistyrelsen som får det högsta operativa ansvaret tillsammans med Mohamsson.

På pressträffen upprepade Simona Mohamsson att hon kommer att tillsätta en arbetsgrupp som i ”en ordnad process” ska ta fram förslag på hur Liberalerna kan maximera sitt inflytande i kommande regeringar.

– Det är ingen hemlighet att det pågår en diskussion i vårt parti om hur vi kan maximera vårt inflytande i en liberal borgerlig regering, säger Simona Mohamsson.

Liberalernas nuvarande linje är att man inte ska sitta i en regering där Sverigedemokraterna ingår och inte heller medverka till att en sådan kommer till stånd. Simona Mohamsson har sedan hon blev föreslagen som partiledare noga undvikit att uttala sig om SD:s roll vid en eventuell regeringsbildning efter nästa val.

– Jag har inga nya besked i regeringsfrågan i dag, säger hon efter pressträffen.

Att maximera Liberalernas inflytande, handlar det om vilka partier som kan ingå i en regering tillsammans med er?

– Det handlar om hur Liberalerna kan visa att vi är ett tydligt borgerligt parti som vill ha en borgerlig statsminister. Men också att vi som parti måste ha råg i ryggen och tänka: vad är viktigt för oss sakpolitiskt efter nästa val för att fortsätta den förändring vi vill se för Sverige?

Ni har ju redan ett landsmötesbeslut i regeringsfrågan. Varför behövs det en ny process?

– Jag är medveten om att det pågår en diskussion i partiet. Det är bra men den måste kretsa kring vad som behövs för att vi ska kunna maximera vårt inflytande i en kommande regering med borgerliga partier.

I sitt tal på Almedalens scen gick hon till attack mot de rödgröna partierna. De saknar både samsyn och insikt om Sveriges problem och vilka lösningar som krävs, menade Mohamsson.

– Det är inte ett alternativ man vill samarbeta med om man vill föra Sverige i en bättre och tryggare riktning, sade hon.

Hon vill arbeta för ett Sverige där fler ”bildar sig, beter sig och bryr sig” och berättade om sin uppväxt i ”kanske det svenskaste som finns” – ett rött hus med vita knutar i Överlida utanför Borås.

Så lanserade hon Liberalerna som ett parti som sätter tre saker först: skolan, en värdegemenskap för det svenska samhället och att ta ansvar för Sverige.

– Det är därför Liberalerna kommer verka för en borgerlig statsminister. Och det är varför jag är stolt över att Liberalerna åter sitter i en liberal borgerlig regering, sade Mohamsson till en publik på cirka 2 000 personer.

Läs mer: Därför flyr L-väljarna: ”Partiet saknar existensberättigande”

Upptäck DN:s politikpodd

I podden Älskade politik bjuds du in bakom kulisserna i svensk politik. Skarpa analyser och spännande berättelser från Dagens Nyheters politiska reportrar. Lyssna här – eller där du brukar hitta poddar. Nytt avsnitt varje onsdag.

Share.
Exit mobile version