I dessa orostider behöver mer göras för att öka lönsamheten och underlätta för svensk matproduktion, anser Miljöpartiet. Partiets förslag är att halvera arbetsgivaravgiften för lantbruket samt mejerier, bagerier, bryggerier, slakterier och annan livsmedelsindustri.

– Vi måste stärka svenska lantbruk och därmed vår beredskap och öka förmågan att försörja oss själva med livsmedel, säger Amanda Lind.

Hon påpekar till att bara runt hälften av den mat som äts i dag i Sverige är producerad inom landets gränser.

Förra veckan lade regeringen fram sin strategi för att stärka svensk matproduktion. Målet är att öka inhemsk tillverkning, främja svenskproducerade varor och minska Sveriges sårbarhet vid eventuell kris.

– Det är bra att man vill öka lönsamheten i svenska lantbruket, men regeringens strategi saknar konkretion. Vi tror att vårt förslag är en viktig pusselbit för att stärka svensk beredskap, säger Amanda Lind.

Hon hänvisar till att regeringen pekar ut just kostnaden för arbetskraft som en utmaning för svensk matproduktion och hoppas att en halverad arbetsgivaravgift kan skapa fler jobb.

– Vi vet att många kämpar med lönsamheten, framför allt små och medelstora företag, säger Amanda Lind.

Kostnaden för att sänka arbetsgivaravgiften beräknar Miljöpartiet till 4,5 miljarder kronor.

Varifrån ska pengarna tas?

– Vi ser att det finns ett reformutrymme och att vi behöver satsa på att stärka totalförsvaret, där livsmedelsproduktion är en självklar sak. Och vi har sett hur regeringen gjort ett utspel om höjt rotavdrag som kostar 4,5 miljarder.

Amanda Lind hoppas att en sänkt arbetsgivaravgift även kan leda till att de hett debatterade matpriserna sjunker.

– Förslaget kan vara en pusselbit för att få ner priset på svenskproducerad mat, men primärt handlar detta om att stärka vår självförsörjningsförmåga.

Är det verkligen förenligt med EU-reglerna att gynna egen produktion framför andra EU-länders?

– EU ändrade statsstödsreglerna för några år sedan. Som situationen är nu, med beredskapsläget och klimatkris, finns all anledning för regeringen att gå fram och pröva om detta kan vara ett undantag, säger Amanda Lind.

Läs mer:

Pandemin och kriget i Ukraina har prövat livsmedelsberedskapen – staten saknar fortfarande plan

Share.
Exit mobile version