En flicka med inbakade flätor ler blygt mot kameran. En pojke kisar i solen medan han visar upp en fotboll. Mitt i Angeredmoskén står ett svart långbord täckt med inramade foton på barn.

Fotona har skrivits ut från sidor på internet där man samlar berättelser om Gazas barn, berättar Iman Baroudi, en av grundarna av moskén.

– Vi ville inte att de bara skulle vara siffror. Det är riktiga barn. Och detta är bara 50 av de över 17 000 som dödats hittills, säger hon.

Runt bordet sitter en grupp män som har förlorat anhöriga i Israels krig i Gaza. För Abed och hans 14-åriga son Mohammed brakade tillvaron samman den 15 oktober förra året.

– Det var en söndag. Jag hade precis spelat en fotbollsmatch och vi var i bilen, hela familjen, på väg till en restaurang. Då fick min mamma ett meddelande och allt förändrades på en sekund, säger sonen.

– Hon började skrika, hon hamnade i chock. När vi till slut förstod vad som hade hänt kunde vi knapp tro att det var sant, säger Abed.

Meddelandet var ett dödsbud. Hans frus föräldrar, syskon och syskonbarn hade alla sökt skydd i ett lägenhetshus som kort därefter hade jämnats med marken. Alla förutom en flicka i sjuårsåldern hade dödats i en attack, berättar de.

– Min fru slutade prata i flera månader. Hon ville inte äta något, det enda vi fick i henne var vatten. Hon hade förlorat hela sin släkt i ett slag, säger Abed.

Inbjudna till minnesstunden är representanter för Svenska kyrkan som har tagit med sig ljus och ställt dem bredvid fotografierna på barnen.

– När era barn dör, dör något i mig, säger Bengt Andreasson, pastor i Equmeniakyrkan i Angered och medlem i det interreligiösa rådet i ett tal.

– Jag vill säga: aldrig mer! Aldrig mera krig, det är svårt att tro, men i kyrkan har vi lärt oss att vi måste hoppas. I solidaritet med er som kommit hit i dag och för de som finns kvar där, måste vi hoppas på en framtid för Gaza, säger Emanuel Furbacken, samordnare för församlingarna i interreligiösa rådet i Nordost.

Några av Göteborgs högsta politiker är på plats för att visa sitt deltagande med de sörjande.

– Inget barn är en terrorist eller en soldat. Inget barn kan göras ansvarigt för vare sig politiska eller militära beslut eller felbeslut. Till minne av alla barn, har vi en plikt att kämpa för fred, samexistens och frihet från förtryck men också för en bättre framtid, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S).

Elisabet Lann, kommunalråd för Kristdemokraterna, berättar att hon har bott i Jerusalem när hon studerade fred och konfliktlösning och har vänner på båda sidorna av konflikten.

– Det här händer långt bort och i det kan man bli rätt ensam i sin sorg. Att kunna samlas när man känner den här maktlösheten som kommer med avstånd, det tycker jag är fint och viktigt. Det blir ett synliggörande som kan lindra även om det inte kan ta bort sorgen, säger hon.

Mohammed, vars fru hade förlorat hela sin familj i Gaza, säger att det känns bra att politikerna är här. Han önskar dock att Sverige hade tagit tydligare ställning mot kriget i Gaza.

– Jag jobbar i en skola. Där lär vi barn att inte bara stå och titta när de ser att någon far illa. Samtidigt står hela världen och tittar på hur människor dödas i Gaza. Det är svårt att förstå, säger han.

Share.
Exit mobile version