Riham Basha sitter intill Starbucks uteservering i centrala Beirut, smuttar på en kaffe och övervakar sina tre barn som dricker milkshake i kedjans genomskinliga plastmuggar med lock och grönt sugrör.

– Min man jobbar här så jag har aldrig bojkottat. Men ganska länge höll jag för loggan på muggen så ingen skulle se var mitt kaffe kom ifrån, säger Riman Basha och skrattar.

I Libanon, liksom i övriga Mellanöstern, inleddes en bojkottrörelse mot amerikanska företag efter att kriget i Gaza började den 7 oktober. Även israeliska företag har bojkottats, men i Libanon fanns inga sådana, eftersom länderna har fientligt inställda till varandra i många år. Däremot finns här gott om restauranger, kaféer och märken från USA.

– Vårt hem attackerades under kriget och barnens rum träffades, så jag förstår bojkotten. Jag är lika emot kriget som alla andra. Samtidigt är Starbucks min mans och vår familjs levebröd, så jag hamnade i en svår situation. Nu upplever jag att folk har glömt det där, säger Riham Basha och ser sig omkring.

Uteserveringen är full av fikande människor, mest mammor som övervakar sina barn som kör sparkcykel på det bilfria torget intill Starbucks.

Flera studier visar att svenskarna under början av 2025 har blivit allt mer inställda på att bojkotta amerikanska varor. Ungefär var femte person väljer redan bort amerikanska varumärken och de allra flesta kan nu tänka sig att bojkotta amerikanska produkter som Coca-Cola till förmån för europeiska eller svenska alternativ, visar en undersökning gjord av varumärkesforskare på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet tillsammans med Norstat Sverige i slutet av februari och början av mars i år.

I Mellanöstern går utvecklingen åt andra hållet, rapporterar Al Monitor. Efter svaga resultat i regionen under 2024 har kunderna återvänt till exempelvis McDonald’s och Starbucks.

– Vi håller på att återfå momentum, säger David Gibbs, vd för amerikanska Kentucky fried chickens, KFC:s, moderbolag Yum Brands, efter att ha presenterat bolagets kvartalsrapport för regionen.

Även McDonald’s rapporterade ett uppåtgående fjärde kvartal, Coca-Cola säger sig vara på banan igen och Starbucks planerar ett stort antal nya kaféer i Mellanöstern under kommande år.

– Jag tror inte folk orkar hålla på. Om mitt barn vill ha en hamburgare, ska jag då säga att han inte kan få det för att det är krig i Gaza? Hamburgare är ju amerikanska, säger Wafik Ouani.

Han sitter på McDonald’s med utsikt över Beiruts kända strandpromenad tillsammans med sin 9-åriga son Jad. Restaurangen är halvtom, men foodora-bud anländer hela tiden för att plocka upp mat.

– Jag tror helt enkelt inte att bojkotter kommer att stoppa några krig, säger Wafik Ouani.

Under förra året, när bojkottankarna var mer på tapeten hos libaneserna, öppnade en ny kedja i landet. Den heter Stories och när man kommer in i deras lokaler ett par kilometer från McDonald’s, längs med samma strandpromenad, kan man lätt tro att man har hamnat på… Starbucks. Inredningen och utbudet är förvillande lika.

– Jag kan inte kommentera det, men jag tycker inte loggan är särskilt lik, säger chefen som kommer ut från kontoret för att prata med oss.

I libanesiska medier har det spekulerats kring att hela tanken bakom Stories är att locka till sig kunder som bojkottar Starbucks, men ägarna har förnekat. Det gör även denna chef.

Får du frågan om likheten ofta?

– Ja, jag får den frågan ofta. Men vi har yoghurt också, det har inte Starbucks.

På Stories terrass sitter studenten Mohammed Ibrahim och pluggar över en kopp kaffe.

– Jag väljer Stories för att det är libanesiskt, men ärligt talat mest för att jag råkar bo här i närheten, säger han.

Efter den 7 oktober var det många som började prata om att undvika amerikanska märken i hans bekantskapskrets. Mohammed Ibrahim tycker att det är förståeligt, även om han själv aldrig var särskilt engagerad. Nu hör han sällan talas om det längre.

– Många bojkottade förut, men de har gått vidare nu.

Fakta.Ökade intäkter

Flera amerikanska företag har känt av bojkotter som har riktats emot dem, även om få av dem har talat om det öppet. Men nu kan vinden ha vänt, åtminstone i just Mellanöstern.

Coca-Cola, som ofta har frontat bojkottupprop, publicerade sitt fjärde kvartalsresultat den 11 februari och sa att nettointäkterna i Europa, Mellanöstern och Afrika ökade med 6 procent under sista kvartalet 2024.

Share.
Exit mobile version