Om man får tro de utdrag Wall Street Journal publicerade häromdagen från Sinwars textmeddelanden, så är han rätt belåten med sitt verk. Kostnaden i människoliv, skriver han till exilkollegan Ismail Haniyeh efter att en israelisk missil dödat Haniyehs tre söner, är ofrånkomlig. Men på lång sikt kommer offren att stärka folket. Israel, säger han, har hamnat i ett allt krångligare politiskt läge, ”just där vi vill ha det”.

Wall Street Journal är premiärminister Benjamin Netanyahus mest hängivna nyhetsmedium utanför Israel. Det råder inget tvivel om varifrån tidningen fått uppgifterna om Sinwar. Citaten verkar autentiska, men de säger inte mycket om Sinwars verkliga bedömning. I sina kommunikationer med Haniyeh och de andra ledarna gäller det för honom att hålla deras humör uppe och sprida en känsla av att man är på rätt väg. Att visa ånger över förstörelsen och dödstalet är förstås uteslutet för hans del.

Men det måste medges att Sinwar har en hel del att yvas över. En central bedrift för hans del är att Irans ombud i regionen ställt upp helhjärtat bakom honom och öppnat egna fronter mot Israel, trots Irans irritation över att inte ha informerats om attacken i förväg. Det gäller förstås främst fronten mot Libanon, som är ett växande problem för Netanyahu. Regeringen har lovat att de 80 000 israeler som evakuerats från nordgränsen skall kunna återvända till nästa skolår, men det löftet går knappast att hålla under de eskalerande bombardemangen.

Sinwars pluskonto innehåller mer än så: hårdnade attityder och åtgärder från omvärlden mot Israel, med anklagelser om folkmord och andra förbrytelser; avbrutna och nedgraderade diplomatiska relationer och handelsförbindelser. USA:s president Joe Bidens planer på en militärpakt mellan Israel, USA och Irans övriga motståndare i regionen har gått i stöpet. Kriget och Israels enorma mobilisering skadar tillväxt och skrämmer investerare, medan gisslanfrågan splittrar Israel i allt bittrare läger. Sinwar vet att Israel inte kan besegras militärt, hans plan är att det skall falla sönder inifrån.

Men allra mest glädjande för Sinwars del är den stora present han mottar dagligen från Jerusalem: Netanyahus vägran att ersätta Hamas styre i Gaza med ett annat. Så snart krisen bröt ut insåg Israels, USA:s och arabstaternas experter att här har öppnats en unik möjlighet att bli kvitt Hamas. Arabiska styrkor skulle patrullera Gaza under uppbyggnaden, de rika shejkdömena skulle betala notan och det palestinska självstyret i Ramallah skulle återvända till Gaza, 17 år efter att det störtades av Hamas.

Men det satte Netanyahu stopp för. Självstyret, Israels partner under många år under kampen mot Hamas på Västbanken, är svagt och korrumperat. Men det sätter skräck i Netanyahu och i hans allierade extremister. Skälet är att självstyret erkänner Israel och förespråkar en fredlig lösning baserad på två stater – bosättarnas skräckscenario. Det var ju just för att blockera fredsförhandlingar och hålla palestinierna splittrade som Netanyahu lät ösa pengar och favörer över Sinwars Gaza i så många år.

Så trots Israels övermakt och trots de många tusen döda islamistkrigarna i Gaza så har Sinwar gott hopp om att kunna överleva både kriget och krisen, i värsta fall under jorden. Som det nu ser ut föredrar Netanyahu och hans läger en regelrätt ockupation av Gazaremsan, av den typ som rådde 1967–1994. En sådan situation vore idealisk för Hamas fragmenterade styrkor, med israeliska soldater på gatorna, sårbara för plötsliga attacker.

Hamas spelar fortfarande en central roll i fördelningen av hjälpsändningarna, vilket ger rörelsen ett grepp om vardagen i Gaza. Eftersom Israel inte vill ge det palestinska självstyret någon roll i detta så har man kontaktat lokala klaner och erbjudit dem att ta över distributionen. Men alla som nappat har varnats eller dödats av Hamas.

En okänd faktor, som kan bli bekymmersam för Sinwar, är Gazas civila. Många av dem, trots riskerna, framträder öppet och förbannar honom över de olyckor han dragit över dem, medan han själv sitter oskadd i sin bunker. Inga tillförlitliga mätningar har gjorts av Gazas opinioner, men även om Netanyahu skulle acceptera en roll för Hamas så är det ovisst hur de drygt två miljonerna Gazabor skulle ställa sig till ett fortsatt liv med honom vid rodret.

Läs mer:

Hamasledare i läckt chatt om civila dödstalen: ”Nödvändiga uppoffringar”

Share.
Exit mobile version