Efter ett par dagar gjorde sig någon eller några besväret att måla över det hoppfulla budskapet. Det är inte känt vem som målade över parollen, men det är väl känt vilka libaneser som inte drömmer om en ny epok: Den Iran-stödda Hizbollah-milisen, som också är ett politiskt parti och en av landets största arbetsgivare. Under hösten hände två saker som Hizbollahs motståndare drömt om i trettio år: Rörelsen drabbades svårt under israeliska bombningar, förlorade tusentals krigare och mellan 70 och 80 procent av sina tyngre vapen. Och i december miste Iran, som styrt Libanon via Hizbollah, sina möjligheter att komma till dess undsättning när Syrien föll till Irans fiender.

Libanons nya ledare, president Joseph Aoun och premiärminister Nawaf Salam, är inga Israel-vänner. (Under sin tid som president för domstolen ICJ i Haag anklagade Salam Israel för brott mot mänskligheten under Gaza-kriget.) Men de är pragmatiker. Att Israel slår till mot Hizbollahs styrkor så fort de flyttar vapen, och hotar skjuta ned flygplan från Iran med pengar och vapen till Hizbollah, underlättar deras uppgift: att sanera staten, bankväsendet och rättsväsendet från Hizbollahs inflytande. Hizbollah-relaterad personal på Beiruts flygplats har bytts ut, och i måndags rapporterade saudiska al-Arabiya att Libanon blockerar Irans försök att bistå Hizbollah via Beiruts hamn. Pengar måste föras in kontant. Banker kan ej göra det, på grund av sanktionerna mot Iran.

Libanons armé har förstört nära sexhundra Hizbollah-installationer under vapenvilan, de flesta efter att Israel skickat lägesbeskrivningar till den fransk-amerikanska kontrollkommissionen, som skickar dem vidare. Om riksarmén inte kan eller vill ingripa bombas målen av Israel.

Också politiskt ter sig Hizbollah som ett sjunkande skepp. Så strängt kontrollerade organisationen Libanon att dess dominans knappt stördes av valnederlaget 2022, då Hizbollah-blocket miste sin majoritet i parlamentet. Men nu har Hizbollahs viktigaste partner, det kristna FPM, börjat dra sig ur samarbetet. FPM-ledaren Gebran Bassil, väl medveten om den skiftande folkstämningen, förklarar nu att också han vill se en avväpning av Hizbollah.

De mer militanta i Hizbollah vill sätta sig till motvärn och värna om sina förråd och raketer med vapen i hand under riksarméns inspektioner. Men varken rörelsens ledare eller Iran tror på konfrontation just nu. Hizbollahs ledare i parlamentet Hassan Fadlallah har en svår balansgång framför sig. Han vill rädda vad som räddas kan, det vill säga rörelsens politiska roll. Han säger sig redo att samtala om avrustning på villkor att Israel lämnar sina fem militära utposter på libanesiskt område.

Share.
Exit mobile version