Försvarsminister Israel Katz och premiärminister Benjamin Netanyahu använder uttrycket ”blodslögner” om Haaretz reportage – en term som refererar till medeltida anklagelser mot judar om att ha dödat kristna barn för att blanda deras blod i påskbrödet. Att makthavare använder ett så laddat språk om ett ledande nyhetsmedium vittnar om en långt framskriden polarisering. En person på Haaretz redaktion säger till DN:

– Det är inte vi som sprider blodslögner utan regeringen. Det vi påstår är sant. Men den som jämför oss med medeltidens judehatare gör det för att uppvigla och stämpla oss som förrädare.

De flesta israeler har anhöriga eller bekanta bland de hundratusentals som tjänstgjort i Gaza. De har hört talas om hur eldgivningsregler och uppförandekoder luckrats upp under kriget. Delvis är det chock och hämndlystnad efter Hamas massaker i oktober som spelat in, och senare avtrubbning i en miljö där övergrepp sällan kunnat dokumenteras av medier.

I april i år lade organisationen Breaking the Silence fram uppgifter, baserade på soldaters vittnesmål, som tydde på att 15 palestinska sjukvårdare dödats i kallt blod och begravts i hemlighet i Rafah. Militären medgav detta, och hävdade att ett ”missförstånd” och dålig sikt orsakat tragedin.

Men det som nu beskrivs i Haaretz, med hjälp av Breaking the Silence, går inte att skriva på omständigheternas konto. Flera soldater vittnar om att de beordrats skjuta skarpt mot civila som nalkats de punkter där organisationen GHF delar ut förnödenheter.

GHF, bekostad av USA och Israel, var avsedd att förmedla biståndet direkt till de behövande och hindra Hamas från att kapa och sälja förnödenheterna. På så vis, hette det i Jerusalem, skulle Hamas marginaliseras och pressas att godta Israels villkor för en gisslanutväxling. Detta har inte hänt. Hamas har stora underjordiska förråd och har inte kompromissat om sina krav för att släppa de bortförda israelerna.

Den israeliska militären utreder ofta övergrepp, och meddelar att det skall ske också i detta fall. Det ligger i dess eget intresse, eftersom internationella domstolar sällan ingriper mot stater som själva utreder misstänkta krigsbrott. Men denna israeliska regering driver en hatkampanj mot militäråklagaren Yifat Tomer, som retat extremnationalister då hon utrett övergrepp mot Hamas-fångar. ÖB Eyal Zamir har försvarat henne och ignorerat försvarsministerns krav på att begränsa hennes befogenheter.

Breaking the Silence samlar in och publicerar sedan länge soldatberättelser om övergrepp, i synnerhet på Västbanken. Rörelsens rön, som besvärat Israel internationellt, har tvingat fram stora förändringar. Förr tjänstgjorde israeler av alla sorter på Västbanken, och många av dem vittnade inför Breaking the Silence.

Men på senare år, efter påtryckningar från extremistpolitiker, sållas samvetsömma personer bort redan vid mönstringen, så att ockupationen numera sköts av personer som identifierar sig med dess metoder, särskilt unga som vuxit upp på bosättningar.

Breaking the Silence, som förr tilläts informera israeliska gymnasister innan de påbörjade sin värnplikt, är nu bannlysta från skolor. Flera tidigare generaler och underrättelsechefer har dock försvarat rörelsen, och hävdat att dess renhållningsarbete stärker beredskapen.

Läs mer:

Soldater vittnar om order att skjuta skarpt mot hjälpsökande: ”Solklart krigsbrott”

Share.
Exit mobile version