Patienten vände sig till den uppmärksammade nätkliniken Yazen för att få hjälp med sin övervikt. Klinikens läkare skrev ut diabetesläkemedlet Ozempic, som också kan ge viktminskning. Men när patienten ville hämta ut medicinen på ett apotek blev det nej.

Personalen på apoteket hade upptäckt att läkaren hade förskrivit Ozempic med läkemedelsförmån, vilket ger en lägre kostnad för patienten. Men det strider mot reglerna.

Ozempic ska bara skrivas ut med förmån åt patienter som har typ 2-diabetes och som först har provat andra diabetesmediciner. Apoteket valde därför att anmäla läkaren till Ivo, som har utrett fallet och nu kommer med kritik, skriver nyhetsbyrån Siren.

När Ivo granskade patientens journal framgick det att patienten visserligen hade nyupptäckt typ 2-diabetes, men inte fått någon medicin mot sjukdomen.

Enligt de nationella riktlinjerna borde patienten först ha fått till exempel läkemedlet metformin. I stället valde Yazens läkare att skriva ut Ozempic. Läkarens förskrivning strider därför mot reglerna för högkostnadsskyddet, menar Ivo i sitt beslut.

Läkaren skriver i sitt svar till Ivo att det är rättvist både mot patienten och mot de nationella riktlinjerna och läkemedelsförmånerna, att erbjuda den senaste, kostnadseffektiva behandlingen. Läkaren anser också, enligt Ivo, att han har respekterat patientens val att prioritera behandlingen av övervikten.

Ivo kritiserar läkaren på en ytterligare en punkt. Han har inte dokumenterat sina överväganden kring sitt val av behandling i patientens journal. Läkaren medger att han borde mer utförligt ha motiverat sitt beslut i journalen.

Martin Carlsson är chefsläkare och grundare av Yazen. Han skriver till DN att Ivos kritik mot läkaren är felaktig.

– I många fall är metformin olämpligt initialt på grund av potentiella negativa bieffekter från mage och tarm. Enligt min uppfattning ska man inte ge en person, som har mycket grav obesitas och diabetes typ 2, äldre läkemedel som kan riskera att försämra hälsan. Den ändrade praxis som nu anges från Ivo kan komma att få negativa långtgående följder för diabetesvården i Sverige, och för all förskrivning av läkemedel med subvention, skriver Martin Carlsson.

Nätkliniken Yazen har varit i blåsväder tidigare. Dagens Nyheter avslöjade för 1,5 år sedan att Yazens läkare lättvindigt skriver ut Ozempic till normalviktiga personer. Nyligen har även SVT:s Uppdrag granskning visat hur lätt det är att få Ozempic utan övervikt.  Läkemedelsverket har också gått ut med en vädjan till läkare att bara förskriva Ozempic vid diabetes, och inte vid övervikt, eftersom det råder brist på läkemedlet.

Fakta.Så ska typ 2-diabetes behandlas vid obesitas (fetma)

I första hand: Läkemedlet metformin kombinerat med livsstilsförändringar.

I andra hand: Läkemedel inom grupperna SGLT2-hämmare (hämmar upptaget av glukos i njuren och därmed sänker blodsockret) eller GLP1-analoger (t.ex. Ozempic).

I tredje hand: Långverkande insulin.

Enligt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, ska Ozempic subventioneras bara för patienter som först har provat metformin,

sulfonureider (ökar insulinnivån i kroppen) eller insulin, eller när dessa inte är lämpliga.

Källa: Ivo

Fakta.Läkemedelsförmånen skyddar mot höga kostnader

Läkemedelsförmånen är till för att skydda patienter mot höga kostnader för läkemedel på recept och andra förbrukningsvaror.

Läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet är subventionerade med statliga medel.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) bestämmer vilka läkemedel som ska omfattas av högkostnadsskyddet.

Högkostnadsskyddet för läkemedel gäller i 12 månader från det första inköpet. Patienten betalar maximalt 2 850 kronor under denna period.

Läkare kan också skriva ut läkemedel på recept utan förmån.

Källa: TLV

Läs mer:

Övervikt ny marknad för nätläkare

Mirakelmedlen mot fetma fungerar inte för alla

Share.
Exit mobile version