Rapporten, som är en del av det årliga underlaget till regeringens klimatredovisning, visar att dagens klimatpolitik är otillräcklig. Sverige kommer varken att klara sina nationella klimatmål eller EU:s bindande klimatlagstiftning.

Den av regeringens åtgärder som väntas få störst effekt på utsläppen är den skärpta reduktionsplikten som införs den 1 juli 2025. Samtidigt planeras en skattesänkning på bensin och diesel under samma år, vilket motverkar klimatvinsten. Sammantaget bedöms förändringarna minska utsläppen från transportsektorn med cirka 2,7 miljoner ton koldioxidekvivalenter fram till 2030.

Gapet till nettonollutsläpp år 2045 är cirka 19 miljoner ton koldioxidekvivalenter, bedömer Naturvårdsverket. Även målen för 2030 och 2040 inom EU:s ansvarsfördelningsförordning (ESR), som omfattar bland annat transporter, jordbruk och småskalig förbränning, ser ut att missas med flera miljoner ton.

Transportsektorn är ett av problemområdena. Det nationella målet om att utsläppen från inrikes transporter ska minska med 70 procent till 2030 bedöms inte nås. Underskottet uppgår till cirka 6 miljoner ton.

Klimatmålen för skog och mark (LULUCF) pekas ut som särskilt utmanande. Sverige ser inte ut att klara sina bindande EU-åtaganden för skog och mark under varken den nuvarande perioden 2021–2025, nästa period 2026–2029 eller punktmålet för 2030.

Fakta.ESR och LULUCF

Ansvarsfördelningsförordningen ESR: reglerar utsläpp från allt som inte omfattas av utsläppshandeln – i en svensk kontext framför allt transporter, jordbruket och arbetsmaskiner.

Skog och mark, LULUCF: Reglerar hur mycket koldioxid som lagras i skog och mark, med specifika krav på varje enskilt EU-land.

Minskad skogstillväxt tillsammans med hög avverkning och naturlig avgång anges som orsaker till den dramatiskt försämrade kolsänkan i skog och mark.

Bara det samlade underskottet för perioden 2021-2025 beräknas bli 52 till 59 miljoner ton koldioxidekvivalenter – mer än Sveriges årliga territoriella utsläpp på 44 miljoner ton.

Som DN tidigare har uppmärksammat förs detta underskott enligt EU:s regelverk automatiskt över till ESR-sektorn – något som i praktiken gör det omöjligt för Sverige att uppnå även EU:s bindande 2030-mål inom ESR.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) tonar ner rapportens slutsatser. Hon menar att ökningen av utsläpp under 2024 var en tillfällig effekt.

– Rapporten bekräftar att utsläppsökningen 2024 var en engångshändelse och att Sveriges utsläpp beräknas minska igen år 2025 och framåt. Sverige har fortsatt goda möjligheter att nå EU:s 2030-mål för transportsektorn (ESR). Regeringen arbetar med flera åtgärder för att förbättra Sveriges förutsättningar att nå EU-målen, säger hon i en skriftlig kommentar till DN.

Naturvårdsverket bedömer att underskottet mot EU:s 2030-mål för transportsektorn (ESR) blir 0,4 miljoner ton. Särskilt om man tar hänsyn till underskottet från markanvändningssektorn blir myndighetens samlade bedömning att målet inte kommer att nås.

Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall är starkt kritisk till regeringens klimatpolitik.

– Nu ser vi svart på vitt att regeringens politik leder till att Sverige inte når något av klimatmålen, vilket är en mycket riskfylld politik. Det finns en rad åtgärder som leder till utsläppsminskningar redan i dag, främst på transportområdet, men regeringen väljer aktivt att låta bli, säger hon.

Naturvårdsverkets underlag till regeringens klimatredovisning omfattar perioden 1 april 2024 till och med 31 mars 2025.

Fakta.Sveriges klimatmål – läget 2025 enligt Naturvårdsverket

● Nettonollutsläpp 2045: Målet om inga nettoutsläpp av växthusgaser nås inte. Gapet till 2045-målet är cirka 19 miljoner ton koldioxidekvivalenter.

● Avstånd till det nationella 2030-målet är cirka 5 miljoner ton och till 2040-målet cirka 3 miljoner ton.

● Bedömt underskott mot EU:s bindande 2030-mål för ESR: 0,4 miljoner ton (inklusive nyttjande av utsläppsrätter från ETS och sparade utsläppsenheter). Samlad bedömning: nås inte, särskilt när underskott från markanvändningssektorn beaktas.

● Utsläpp från transportsektorn: Målet om en minskning med 70 procent till 2030 nås inte. Avståndet till transportmålet 2030 är 6 miljoner ton.

● EU-åtaganden kopplat till skog och mark (LULUCF): Sverige bedöms inte klara något av åtagandena för perioderna 2021–2025, 2026–2029 eller punktmålet för 2030.

Källa: Naturvårdsverket

Läs mer:

Skogen klarar inte EU:s klimatkrav – Sverige riskerar drastiska åtgärder

Peter Alestig: Mardrömsrapport för regeringen lämnades över i tysthet

Share.
Exit mobile version