Sauli Niinistö lämnade över presidentämbetet till Alexander Stubb den sista februari, men med sin långa erfarenhet av utrikes- och säkerhetspolitik fick han snabbt ett nytt uppdrag: att utreda hur EU kan stärka unionens säkerhet.

I slutet av oktober var rapporten klar. Sauli Niinistö överlämnade en rad förslag till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

– Nato är kärnan i europeisk säkerhet och fred. EU har också en roll, speciellt för att skydda civila, men ifall det blir en attack måste både Nato och EU samarbeta. Vi har inte en tydlig plan för det ännu. Det måste göras, säger Niinistö till DN.

Vad ser du som den största förändringen?

– Det är att ändra vårt tankesätt. Vi måste sätta större värde på säkerhet – och fred. Det är grunden för allt. Våra framtidsplaner, vår välfärd i dag, allt beror av säkerhet. Du ser inte säkerheten så länge som den finns, men du känner det ordentligt om du förlorar den.

Rapporten beskriver hur en brist på europeiskt försvarssamarbete hindrar militär beredskap. Europas försvarsmakter är ett lapptäcke av olika vapensystem och utrustningar, något som hindrar stordriftsfördelar och utbytbarhet.

Sauli Niinistö vill se fler kollektiva ansträngningar. Rapporten tar luftvärn som ett exempel. EU-länderna skulle kunna bygga en gemensam sköld för luftförsvar. Den kan hanteras av nationer och Natokommandon, men vara ett gemensamt intresse.

– Det vi har lärt oss från kriget i Ukraina är att varje europeiskt land borde investera i luftförsvar för att skydda civila från missiler och drönare. Jag skulle säga att det är oansvarigt om länder inte tänker så. Men om alla investerar i luftförsvar så är frågan, vore det inte bäst att göra det tillsammans? Att anskaffa tillsammans blir mer effektivt. Alla betalar, men alla drar också nytta av det.

Men EU:s medlemsländer kan vara mer fokuserade på nationella behov. Hur vill du ändra det?

– Det är lätt för oss att tänka att hotet från Ryssland mest är i de östra delarna av unionen. Eller att konsekvenserna av klimatförändringen är värst i syd- eller mellaneuropa. Då förstår vi inte att det här inte stoppas av gränser. Om en medlemsstat i EU håller på att kollapsa så påverkar det alla andra också.

Fakta.Rapportens slutsatser

Sauli Niinistös rapport ”Safer together” lägger fram flera förslag till EU för att stärka civil och militär beredskap.

Det handlar bland annat om att stärka samarbetet mellan Nato och EU och öka Europas försvarsförmåga. Men också om att bygga stabila samhällen som tål påfrestningar.

Rapporten visar även hur större vapensystem försvunnit i Europa de senaste 30 åren.

Antalet stridsvagnar har minskat med 77 procent, från 16 851 till 3 383.

Ubåtarna har backat från 85 till 47. Stridsflyg från 3 477 till 1 456.

Hur ska Europa hantera Rysslands aggression?

– För ungefär tio år sedan sade Putin att han ansåg att människor i väst är svaga, egoistiska och egocentriska. Därför, sade han, är väst svagt. Jag glömmer aldrig det. Vi måste visa att vi är starka. Inte för att föra krig, men för att undvika det. Det ska inte vara någon idé att komma hit. Vi måste vara starkare, i militärt avseende.

Du tror att det är ett misstag att tänka att Ryssland blir fredligare om de vinner i Ukraina. Varför?

– Det skulle automatiskt betyda att Ryssland känner sig starkare och kommer att försöka påverka europeisk säkerhet. Jag kan inte bedöma om det blir militärt eller inte, men vi har redan nu sett Ryssland eskalera. Inte med konventionella vapen, men med migranterna som skickats över gränsen i Polen och Finland, med cyberattacker, till och med sabotage nämns ibland.

Rapporten skriver rakt ut att ”bara de starka kan frodas i en farlig värld. De svaga blir knuffade åt sidan, och de splittrade blir utnyttjade”.

– Om vi ser svaga ut, så är det en stor risk. Men om vi ser starka ut, är vi trygga, säger Sauli Niinistö.

Hur kommer Donald Trumps presidentskap påverka europeisk säkerhet?

– Det är inte min uppgift att bedöma president Trump. Men generellt skulle jag säga att ja, vi behöver USA. Men USA behöver också Europa som en partner. Vi ser hur Bricsländerna samlas. Vi har hört ganska mycket om det globala syd, huruvida de länderna är emot väst eller inte. Det är viktigt för USA att ha en trovärdig partner som Europa. Förhoppningsvis uppfattar man och accepterar det i USA.

Niinistös rapport lyfter också fram det akuta behovet av att bygga strukturer som hanterar klimatförändringarna.

– När det gäller rysk krigföring så kan vi spekulera om vad som kan hända. Men när det gäller klimatförändringarna så är det inte spekulation längre. Vi vet säkert att konsekvenserna blir värre, trots att vi försöker vårt bästa. I det avseendet är klimatförändringarna farligare. Jag tycker att EU ska använda effektiv diplomati för att säga och visa att EU gör sitt bästa och kräver att de andra stora utsläppsländerna gör detsamma.

Läs mer:

Säkerhetsexperter: ”Trumps München” kan leda till större krig

Share.
Exit mobile version