Nyheten om söndagens ryska glidbombsattack i Charkiv hade knappt hunnit sprida sig förrän Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tog till orda på sociala medier:

”Varje rysk terrorattack, som dagens i Charkiv, visar att förmågan att angripa med långdistansvapen är nödvändig.”

En 94-årig kvinna dödades och över 40 människor skadades. De kraftfulla glidbomberna – ombyggda pjäser från sovjettiden som försetts med vingar och gps-styrning – har blivit en återkommande skräck för den ukrainska befolkningen. De avfyras från stridsflyg inifrån ryskt territorium, och kan flyga upp till 50 kilometer innan de träffar sitt mål. Charkiv ligger 30 kilometer från ryska gränsen.

Glidbomben i Charkiv var ett av många luftangrepp mot Ukraina i helgen. Den ukrainske presidenten beskrev liknande attacker mot Sumy och Donetsk, och summerade: ”Bara under de senaste 24 timmarna användes 128 luftburna bomber”.

Även huvudstaden Kiev angreps från luften. Natten mellan söndag och måndag hölls många Kievbor vakna av ett över tre timmar långt flyglarm, när ukrainskt luftvärn försvarade staden mot över ett dussin ryska attackdrönare.

President Zelenskyj har gång på gång vädjat till sina allierade i väst om att häva restriktionerna för de moderna robotar som Ukraina fått, så att den ukrainska krigsmakten kan angripa baser djupt inne i Ryssland. På sistone har presidenten gett uttryck för öppen frustration:

”Det är svårt att hela tiden höra ’Vi jobbar på det här’ medan Putin fortsätter att sätta våra städer och byar i brand”, skrev Zelenskyj på X i fredags.

I fredags hoppades Ukraina äntligen få grönt ljus, när Storbritanniens premiärminister Keir Starmer och USA:s president Joe Biden möttes i Vita huset.

Men dagen före, i torsdags, mullrade Rysslands president Vladimir Putin hotfullt om att ett klartecken för långdistansvapen skulle innebära ”en essentiell förändring” av kriget. ”Det kommer att betyda att Nato-länder, USA och europeiska länder, är i krig med Ryssland”, sa Putin.

Putin bluffar, menar USA:s erfarne general David Petraeus i en BBC-intervju, och påminner om att den ryske ledaren kommit med tomma hot förr. Men mycket talar för att oro att eskalera kriget ligger bakom president Bidens tvekan. Beskedet i fredags blev negativt för Ukraina: Inget grönt ljus.

Om en vecka besöker Ukrainas president åter USA. Tills dess tvingas Ukraina fortsätta försvara sig med ena armen bakbunden. Zelenskyj har inte gett upp hoppet om att Joe Biden till slut ska lossa knuten bakom hans rygg.

Share.
Exit mobile version