Jazz

Betyg: 4. Betygsskala: 0 till 5.

Nils Berg Cinemascope

”Seven colors of the universe”

(Hoob Records)

Redan på en åtta år gammal skiva med det produktiva projektet Nils Berg Cinemascope dyker han upp, den mystiska Punjabiska sångaren Balwinder Singh Laddi. Blåsmusikern Berg hade som vanligt hittat något apart på Youtube och byggt en komposition runt det. Några år senare gav han sig i väg för att leta efter Laddi. Resultatet är en föreställning som kombinerar film och musik, men framför allt det nya albumet ”Seven colors of the universe”.

Det framgår inte riktigt om Nils Berg hittade Laddi, men det tycks oviktigt. Här är resan själva målet; ett musikaliskt sökande som går genom ett religiöst och lantligt Indien där Nils Berg genomgår något slags andlig centrifugering och så småningom landar hemma i Sverige med en hårddisk full med intryck.

Den här typen av multikulturell collagemusik kan bli rätt slentrianmässig. Man kan komma långt med att bara kombinera miljö och beats och lägga till en apart melodi. Men det måste också finnas en energi, och här har Nils Berg och hans medmusiker (Josef Kallerdahl på bas, Konrad Agnas på trummor och Gustaf Karlöf på keyboards) verkligen lagt i ytterligare en växel. Så här rakt upp i ansiktet har inte Nils Berg Cinemascope låtit tidigare. Det svänger och kränger och stör när de jagar genom Punjab. Ytterligare ett plus är att de inte inspirerats allt för mycket av indisk harmonik och instrumentering. Det hade blivit slappt. Någonstans är det ändå svensk jazz de gör.

Bästa spår: ”Zion revisited”

Tre andra aktuella favoriter.

Andreas Hourdakis

”Report to Keftiu”

(Jazz by Bolero)

Den svensk-grekiska jazzgitarristen utforskar sina rötter på Kreta. Snyggt och subtilt.

Chris Potter

”Eagle’s point”

(Edition Records)

Så nära en supergrupp man kan komma i jazzsammanhang. Knappast nyskapande men alltigenom briljant.

Shabaka

”Percieve its beauty, acknowledge its grace”

(Impulse)

Saxofonisten Shabaka Hutchings har bytt till japansk flöjt och gör makalös andlig jazz med bland andra Floating Points.

Share.
Exit mobile version